У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО)


16:4418.03.2024

Як повідомляло ІншеТВ, в Україні відбувається конкурс на посаду судді Конституційного суду. У рамках цього конкурсу дорадча група експертів провела співбесіди з п’ятьма кандидатами. І мусимо зазначити, що співбесіди ці стали справжнім потрясінням для українців, оскільки за ними можна спостерігати на офіційному Youtube-каналі Дорадчої групи експертів.

Перший суттєвий скандал був пов’язаний з тим, що один з кандидатів на посаду судді Конституційного суду не зміг назвати, коли прийняли Конституцію (ВІДЕО)

Не менший скандал спричинив і суддя Миколаївського районного суду Микола Войнарівський. Співбесіда почалася з питань про те, як в січні минулого року на нього був складений адміністративний протокол про керування у стані сп’яніння. І хоча рішенням Центрального суду Миколаєва провадження у справі було закрито, група експертів розглядала поведінку судді в процесі цієї історії. Сам Войнарівський був категорично проти перегляду відео з камер патрульних, на якому було зафіксовано, як саме він себе поводив.

Мова також йшла про земельну ділянку в Коблеве площею 694 кв.м., куплену у 2017 році на матір судді Войнарівського, за 28 тис. грн., що дорівнювало $1,5 тис. В той же час ринкова ціна такої площі в Коблевому сягала 140 тис. грн. Експерти Дорадчої групи цікавились, як Войнарівським вдалося так дешево купити земельну ділянку на березі моря. Він відповів, що ділянка не на самому березі, а на болотах, а по-друге, вартість встановлював не він, а “експертні установи”.

Третій епізод стосувався “квартирного питання” судді Войнарівського. Так, йому на праві власності належала двокімнатна квартира загальною площею 50,8 кв.м. у м. Миколаєві, яку він на підставі договору купівлі-продажу від 28.08.2010 року продав громадянці Юсовій О.В. за 21 940 грн, що на момент продажу, згідно з офіційним курсом НБУ, становило приблизно 2500 доларів США. Після цього Войнарівський М.М. зареєструвався за адресою проживання своєї матері, а пізніше, в період з 07.10.2011 по 29.03.2014 роки, – у Миколаївському обласному центрі обліку бездомних громадян за адресою: вул. Іванова, 21, м. Миколаїв. При цьому, в 2011 році він став на квартирний облік, як особа, що потребує поліпшення житлових умов, а з 2020 року повернувся проживати у раніше продану Юсовій О.В. квартиру, з його слів, на умовах компенсації заборгованості за комунальні послуги. Що виглядає як штучне погіршення житлових умов з метою отримання житла за рахунок держави.

Тому члени Дорадчої групи поцікавились у нього, як він сам оцінює свої дії.

На це Войнарівський відповів, що реалізація цієї квартири була зумовлена сімейними обставинами, про які він зможе розказати, якщо трансляція буде припинена. Щодо повернення в квартиру, то нібито нова власниця повідомила, що хоче здавати її в оренду, і оскільки він не мав житла, він почав винаймати у неї одну кімнату. За це він сплатив борги за комунальні послуги. Суддя особливо наголошував на тому, що він чесно про все зазначив у декларації, і що “так склалося життя”. А також нагадав про те, що він, як відповідальна особа, неодноразово проходив перевірки, і жодних зауважень до нього не було.

А от з цим ІншеТВ не може погодитись. Ось висновки Етичної ради про про невідповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя Войнарівського М.М.
критеріям професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена Вищої ради правосуддя. З цього, по-перше, слідує, що невтомний суддя і у Вищій раді правосуддя шукав щастя, але, на щастя, не знайшов. Ось висновки Етичної ради від 23 червня 2022 року.

У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 1
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 9
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 3
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 10
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 5
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 11
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 7
У Конституційному суді хоче служити миколаївський суддя, який продав квартиру і став на облік у центрі для безпритульних. І не тільки (ВІДЕО) 12

Таким чином, на думку Етичної ради, наведені обставини викликають обґрунтований сумнів у відповідності Войнарівського М.М. показнику чесність.

Крім того, Войнарівський М.М. у деклараціях за 2013 – 2014 роки всієї необхідної і передбаченої законом інформації не відобразив.

Таким чином Етична рада ухвалила: кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя Войнарівського Миколу Миколайовича визнати таким, що не відповідає критеріям професійної етики та доброчесності для зайняття посади члена Вищої ради правосуддя.

Але повернімося до співбесіди на посаду судді Конституційного суду. Експерти запитали у Войнарівського, як узгоджується те, що він проходить співбесіду у Конституційний суд, мотивуючи це тим, що “має нестерпне бажання змінити на краще діяльність КС України”, але в той же час бере участь в конкурсі на посаду судді Апеляційного суду.

Войнарівський пояснив, що в Апеляційний суд він намагається потрапити з 2019 року, тому він вважає, що це його право, “а щодо “нестерпного бажання, то це відповідає дійсності, бо “я працював і адвокатом, і викладачем, і суддею, і всі ці роботи були різними, і ці знання, які я маю, дають мені право кандидувати як до Апеляційного суду, так і до Конституційного суду України”.

Оціночне судження ІншеТВ. Годинний перегляд цієї співбесіди дався взнаки – “нестерпними зусиллями” ми не дозволили собі скотитися у зневіру в майбутнє нашої країни, особливо в плані реформи судової системи. Протягом всієї години огида і відраза до побаченого змагалася з подивом через необмеженість цинізму у носіїв правових знань. “Лупайте сю скалу” хочеться замінити на копайте і закопуйте, інакше нездатну до самоочищення систему будуть чистити менш формальні чистильники.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube