Найвпливовіша людина Європи за версією Politiko – Дональд Туск. Володимир Зеленський – “мрійник”


06:3229.11.2023

Завжди непросто оцінити європейських високопосадовців і визначити, хто з них увійде до числа 28 найвпливовіших людей, які формуватимуть політику і політику в наступному році. Але зазирнути у 2024 рік – особливо складна справа, адже на порозі Європи дві війни на тлі каскаду непередбачуваних виборів, несподіваних відставок, гучних корупційних розслідувань і закулісних коаліційних домовленостей, що призводять до політичних вбивств і воскресінь.

Так пояснює складність вибору особистостей для рейтингу видання POLITICO

Хто має більше влади: чоловік, який наказує своїм військам вторгнутись і підкорити сусіда – і зазнає поразки, забравши сотні тисяч людей у могилу? Чи жінка, яка тримає його казну повною, а війська екіпірованими, дозволяючи їм продовжувати вести заздалегідь приречений наступ? Чи можна вважати президента-“кульгаву качку” силою, з якою не треба рахуватися? Чи того факту, що він мусить поступитися троном іншому, достатньо, щоб вважати його таким, що вже був? Чи найвпливовіші політики – це ті, хто створює закони, чи ті, хто їх руйнує? А як щодо скромного депутата Європарламенту, який живе у вигнанні в бельгійській глушині, але зумів стати творцем королів у четвертій за величиною економіці ЄС?

Це видання рейтингу “28 найвпливовіших політиків” – нашого щорічного списку тих, хто керує дебатами та приймає рішення в Європі – присвячене центральній темі: Чи вдасться поміркованим силам Європи відтіснити маргіналів, які загрожують їхньому утриманню влади? Чи їхнє прагнення утримати владу призведе до того, що ті, хто перебуває в центрі, перетворяться на екстремістів, яких вони прагнуть перемогти?

Цей список ґрунтується на досвіді нашої редакції та інших експертів, а також на погляді з кришталевої кулі, і він дає уявлення про те, хто буде формувати політику і політику в наступному, вирішальному році європейських виборів.

Як і в попередніх виданнях, ми розділили рейтинг на три частини: Виконавці (ті, хто має виконавчу владу), мрійники (ті, хто представляє ідею, що лежить в основі дебатів) та руйнівники (ті, хто має найкращі можливості для того, щоб несподівано перевернути гру). І як завжди, входження до списку POLITICO 28 не означає схвалення чи нагороду.

Минулого року президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн була помітною відсутністю в нашому списку; у 2024 році, з наближенням виборів в ЄС і після безпрецедентної консолідації повноважень, вона є фаворитом на другий термін у Берліні – якщо захоче цього. Еммануель Макрон також повертається в якості одного з найкращих європейських діячів, оскільки звільнений від кайданів французький президент проштовхує низку непопулярних реформ, здавалося б, не переймаючись тим, що його популярність стрімко падає.

В знак поваги до сьогоднішніх поляризаційних часів, до списку увійшли не один, а два сепаратисти, які мріють розірвати свої країни на шматки. Це Карлес Пучдемон, каталонець, якому вдалося домогтися амністії за незаконне голосування за незалежність у 2017 році – і, можливо, навіть ще одного шансу на відокремлення – в обмін на підтримку прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса. А ще є бельгієць Том Ван Грікен, який хоче перетворити Фландрію на окрему державу.

На вершині рейтингу POLITICO 28 сидить найвпливовіша людина в Європі. Минулого року це був президент Володимир Зеленський – гідний вибір, враховуючи, що протягом 2023 року йому вдалося зробити так, що Україна стала (ближче до) членства ЄС і НАТО.

Найвпливовіша людина цього року уособлює екзистенційні битви, які ведуться в прямому і переносному сенсі по всій Європі та за її межами: Вони борються за душу своєї нації, намагаючись рухати її вперед, водночас стикаючись із супротивником, який бажає відкинути її назад. І в процесі реформування своєї країни вони змінюють і ландшафт влади в Європі. Тож

Людина року Європи – Дональд Туск

Найвпливовіша людина Європи за версією Politiko - Дональд Туск. Володимир Зеленський - "мрійник" 1
Найвпливовіша людина Європи за версією Politiko - Дональд Туск. Володимир Зеленський - "мрійник" 5

Два десятиліття двоє чоловіків ведуть битву за душу Польщі. У синьому кутку – за демократичне, сучасне, європейське бачення майбутнього: Дональд Туск, колишній прем’єр-міністр, який обіймав посаду президента Європейської Ради, а потім повернувся на посаду лідера центристської опозиції; у червоному кутку – традиціоналісти, католицькі консерватори та націоналісти: Ярослав Качинський, лідер правлячої партії “Право і справедливість” (PiS). Кожен з них мав шанс сформувати Польщу за своїм образом і подобою, але потім інший повернув час назад. Зараз, після восьми років Качинського, країна стоїть на порозі нової епохи Туска, і вітер змін знову дме.

Успіх Туска на жовтневих виборах, де харизматичний 66-річний лідер очолив групу партій, погляди яких варіюються від правоцентристських до лівих, відкриває перед його коаліцією чіткий шлях до влади. Його перемога на виборах у п’ятій за чисельністю населення країні ЄС, здобута попри дедалі відчайдушніші спроби “ПіС” змінити правила гри, використовуючи підконтрольні державі ЗМІ та польську казну, показала, що навіть у недосконалій системі можна дати відсіч укоріненим популістам на платформі повернення до мейнстріму.

Це промінь надії для центристів по всьому континенту, які з відчаєм спостерігали, як популістські сили просуваються з маргінесу до влади: Джорджа Мелоні при владі в Італії, приятель Путіна Роберт Фіцо повернувся в Словаччину, ультраправа “Альтернатива для Німеччини” стрімко зростає в опитуваннях, а права партія прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана “Фідес” виглядає сильнішою, ніж будь-коли. І це ще до того, як хтось згадає про двох білявих слонів у кімнаті: Дональда Туска по той бік Атлантики та приголомшливий фініш Герта Вілдерса на першому місці на виборах у Нідерландах.

Успіхи Туска святкують, мабуть, ніде більше, ніж у Брюсселі, де його добре знають і люблять після його перебування на посаді президента Європейської ради з 2014 по 2019 рік. Польський уряд під керівництвом “ПіС” тривалий час перебував у суперечці з ЄС через відступ від принципу верховенства права. Він запровадив низку реформ, які, на думку Суду Європейського Союзу, поставили під загрозу незалежність судової системи, жорстко критикував інституції ЄС і голосував проти ключових законів. Якщо Туску вдасться сформувати уряд, він пообіцяв скасувати судову реформу своїх попередників – крок, який, ймовірно, призведе до того, що ЄС відмовиться від різних спроб стримувати Варшаву – і виведе Польщу з “глибокого заморожування” і поверне її в центр прийняття рішень в ЄС.

Відлуння повернення Туска буде відчутним по всій Європі. Польсько-німецькі відносини різко погіршилися за роки правління “ПіС” на тлі наполегливих вимог Варшави виплатити Берліну понад 1 трлн євро репарацій за війну, які висувалися щоразу, коли правлячій партії був потрібен додатковий приріст голосів на виборах. Відносини Польщі з Францією також були напруженими: уряд “ПіС” лаяв президента Еммануеля Макрона за його інформаційно-пропагандистські зусилля щодо Кремля (а француз робив усе, що міг). З Туском на чолі Польщі, який знову очолить країну і видаватиме примирливі звуки, ця напруженість, ймовірно, зменшиться, і безпекова Трійка Польща-Франція-Німеччина зможе повернутися до роботи.

В Угорщині Орбан втратив би одного з найважливіших партнерів. Будапешт і Варшава убезпечили один одного, наклавши вето на спроби запустити так звану процедуру статті 7, яка призупиняє право голосу урядів країн-членів ЄС у разі порушення фундаментальних цінностей Союзу. Після перемоги над Качинським Орбан виявився вразливим. В угорця з’явився новий потенційний союзник у Словаччині, але Братислава не стикається з процедурою статті 7, як Польща, тому Фіцо навряд чи піде на ризик, щоб врятувати свого угорського колегу. І хоча перемога Вілдерса на виборах у Нідерландах може зрештою запропонувати Орбану нове рятівне коло, у безладному світі голландської політики йому знадобляться місяці і місяці, щоб сформувати правлячу коаліцію, якщо йому взагалі вдасться це зробити.

Перспектива Польщі на чолі з Туском змусила б Київ зітхнути з полегшенням. Хоча Варшава рішуче підтримувала Україну протягом останніх двох років війни, в останні місяці напруженість у відносинах між країнами зросла через український сільськогосподарський експорт. Туск, давній прихильник Росії, закликав до непохитної підтримки Києва.

Безумовно, Туск не зможе змінити Польщу за одну ніч. Його Громадянська коаліція отримала менше голосів, ніж “Право і справедливість”, а це означає, що йому доведеться покладатися на партнерів по коаліції, щоб проштовхувати закони. Тим часом, вісім років при владі дали силам Качинського достатньо часу, щоб закріпитися. Уряд залишає позаду союзників, яких потрібно буде витіснити з ключових ролей. Туску також доведеться змагатися з союзником ПіС Анджеєм Дудою, президентом з правом вето, який надав чинному прем’єр-міністру Матеушу Моравецькому першу (ймовірно, приречену) спробу сформувати уряд. Оскільки наступні президентські вибори відбудуться не раніше 2025 року, слід очікувати, що боротьба між Туском і Качинським затягнеться до останніх раундів.

Ну а першим в номінації Мрійники став президент України Володимир Зеленський.

Мрійник Володимир Зеленський

Найвпливовіша людина Європи за версією Politiko - Дональд Туск. Володимир Зеленський - "мрійник" 3
Найвпливовіша людина Європи за версією Politiko - Дональд Туск. Володимир Зеленський - "мрійник" 6

Вінстон Черчилль. Мартін Лютер Кінг-молодший, Нельсон Мандела. Час від часу з’являється лідер, який одноосібно змінює хід історії, але не завдяки могутності своєї армії чи силі своєї економіки, а завдяки силі свого слова. Президент України Володимир Зеленський є таким лідером.

Від його зухвалого відео “Ми тут”, знятого в перші дні війни біля його президентського офісу на Банковій, і його культової фрази “Мені потрібні патрони, а не машина”, сказаної у відповідь на пропозицію США про евакуацію, до його промов у парламентах Європи та світу – Зеленський надихав українців продовжувати протистояти спробі повномасштабного вторгнення Росії, а також вмовляв, соромив і благав нації допомогти їм у цьому. Ці риторичні зусилля принесли свої плоди: західні союзники надають фінансову допомогу і дедалі більшу кількість сучасного озброєння – від танків до винищувачів – українським військам, які демонструють свою рішучість. Настільки ефективним було лідерство Зеленського, що йому вдалося проштовхнути речі, які донедавна були немислимими, просунувши Україну на передній план у боротьбі за членство в ЄС – і ближче, ніж будь-хто вважав можливим, до військового альянсу НАТО.

Але 2024 рік буде непростим для артиста, який став президентом після того, як зіграв його на телебаченні. Світ відволікається на нову стару війну на Близькому Сході; українці виснажені двома роками боїв і намагаються відвоювати територію перед обличчям жорстокої російської м’ясорубки; пересічні європейці відчувають зростання вартості життя, що загрожує обмежити їхню щедрість духу для людей, які віддають свої життя, щоб стримати війська президента Владіміра Путіна; а політики ЄС стають обережними щодо ймовірної вартості для їхніх прибутків (і бюджету блоку) отримання доступу до єдиного ринку сільськогосподарською державою-потугою.

В умовах, коли Захід ухиляється, а Україна продовжує стикатися з екзистенційною загрозою з боку набагато більшого сусіда, Зеленський перейшов від благань до західних країн про допомогу до повчань – і це не так вдало, як його більш піднесені промови. Напруженість досягла апогею на саміті НАТО у Вільнюсі влітку, де міністр оборони Великої Британії та радник президента США з національної безпеки окремо попередили, що Україна має виявляти більше “вдячності” своїм союзникам, незважаючи на розчарування Києва тим, як альянс сформулював його майбутні перспективи членства в НАТО.

Тим часом Зеленський стоїть перед перспективою проведення виборів у середині війни (хоча він стверджує, що не має наміру їх проводити): Україна повинна була провести парламентські вибори у 2023 році, а президентські – у березні 2024 року. Хоча напередодні виборів 2019 року, пообіцявши обіймати посаду лише один п’ятирічний термін, нещодавно він заявив, що планує залишитися ще на один.

Щоб провести вибори під час війни, Зеленському – за згодою парламенту – потрібно буде змінити Конституцію України. І ця перспектива викликає серйозні питання щодо демократичної легітимності: Більшість телеканалів країни значною мірою контролюються урядом, цензура процвітає, мільйони українців, які втекли від війни, залишаються за кордоном, а десятки тисяч солдатів голосуватимуть у зонах бойових дій. І це ще не враховуючи вартість організації та забезпечення голосування у воєнний час. Це величезні, якщо не нерозв’язні проблеми – питання в тому, чи зможе Зеленський з ними впоратися, і якою ціною.

Нагадаємо, Андрій Єрмак в рейтингу Politico випередив Ердогана (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube