Андрій Єрмак в рейтингу Politico випередив Ердогана (ФОТО)


15:4428.11.2023

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак потрапив до рейтингу найвпливовіших людей Європи за версією видання Politico в категорії «діячі». Він посів 4-е місце, випередивши навіть Ердогана.

Андрій Єрмак в рейтингу Politico випередив Ердогана (ФОТО) 1
Андрій Єрмак в рейтингу Politico випередив Ердогана (ФОТО) 5
Андрій Єрмак в рейтингу Politico випередив Ердогана (ФОТО) 3
Андрій Єрмак в рейтингу Politico випередив Ердогана (ФОТО) 6

В обгрунтуванні свого вибору Politico пише:

“Андрія Єрмака в деяких колах називають “зеленим кардиналом” Києва. Це пов’язано з тим, що Єрмак є керівником офісу президента України Володимира Зеленського, чиє прізвище походить від східнослов’янського слова, що означає “зелений”, а також з тим, що він має звичку відвідувати фотосесії у вбранні кольору хакі у стилі мілітарі, який популяризував його бос. У 2024 році, коли Зеленський потенційно може зіткнутися з перевиборчою кампанією в середині війни, а перспектива тривалого вторгнення підриває суспільну мораль всередині країни, не кажучи вже про кризу на Близькому Сході, яка відволікає західних прихильників України, Єрмак буде ще більш важливим як посередник президента – і його амортизатор.

Єрмак є натхненником прагнення Києва до співпраці з країнами, що розвиваються, з метою вирвати їх з теплих (і багатих на нафту) обіймів російського президента Владіміра Путіна. Оскільки власні закордонні поїздки Зеленського обмежені, Єрмак їздив у відрядження по всьому світу від імені свого боса, зустрічався з іноземними високопосадовцями, проводив переговори та укладав угоди (що, згідно з Конституцією України, має належати до компетенції президента, а не його заступника №2).

Можливо, найбільшим досягненням Єрмака на сьогоднішній день є залучення Китаю за стіл переговорів під час мирних переговорів у Саудівській Аравії в серпні минулого року. Інший його улюблений проєкт: розширення – і посилення – антиросійських санкцій як співголови (разом з Майклом Макфолом, колишнім послом США в Росії) Міжнародної робочої групи з питань російських санкцій, яку прозвали Експертною групою Єрмака-Макфола.

Зеленський, комік і сатирик, який був обраний на посаду в 2019 році після того, як зіграв президента в українському ситкомі, має тенденцію оточувати себе друзями та партнерами зі свого минулого життя в індустрії розваг. І 52-річний Єрмак, колишній юрист у сфері розваг та кінопродюсер, не є винятком. Поки він виконував брудну роботу Зеленського, “зелений кардинал” загруз у суперечках на тлі звинувачень у корупції за участю його брата та його заступника.

У той час, як Україна розгортає кампанію зі вступу до ЄС і НАТО і водночас бореться за повернення своєї території, Єрмак отримав величезну (дехто вважає, що надмірну) владу як ключовий гравець у воєнному кабінеті Зеленського. Він фактично тримає кермо влади в уряді та парламенті України, дозволяючи своєму босу зберігати руки (і свій міжнародний імідж) чистими”, – пише видання.

Нагадаємо, минулого року Володимир Зеленський очолив рейтинг Politico. Хто стане першим цього року в номінаціях видання, стане відомим о 21.00 сьогодні.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube