SpaceX спалить в атмосфері 100 старих супутників Starlink. Для чого?


12:3016.02.2024

Компанія SpaceX оголосила про плани протягом наступних декількох місяців повернути з орбіти 100 своїх супутників Starlink першого покоління.

Команда Starlink SpaceX виявила проблему в невеликій групі супутників, яка може збільшити ймовірність збою в майбутньому, пише Громадське. Щоб уникнути зіткнення з іншими космічними апаратами, в компанії вирішили протягом наступних шести місяців спалити в атмосфері групу зі 100 супутників Starlink першого покоління.

SpaceX відстежуватиме положення супутників і ділитиметься даними з іншими операторами космічних апаратів, щоб гарантувати, що операція з виведення супутників з орбіти не зачепить інші космічні апарати.

«Усі супутники збережуть маневровість і здатність уникати зіткнень під час спуску», — йдеться в заяві SpaceX.

Супутники Starlink спроєктовані у такий спосіб, щоб самостійно впасти в атмосферу Землі менш ніж за п’ять років з моменту їхнього розгортання через вплив атмосферного опору. Це пов’язано з тим, що вони не можуть довго триматися на своїй орбіті. Через низьку висоту супутники не можуть долати атмосферний опір й уповільнюються, а сила тяжіння тягне їх вниз, поки апарати не потрапляють в більш щільні шари атмосфери, де згоряють.

Хоча 100 супутників звучить як значна кількість, за словами астрофізика і фахівця з відстеження супутників Джонатана Макдауелла, наразі SpaceX має на орбіті 5438 апаратів Starlink, передає видання Space.com. Компанія вже має дозвіл регуляторних органів на запуск 12 тисяч таких супутників і хоче з часом розширити свій флот до 40 тисяч.

Читайте: У Пентагоні хочуть використовувати ракети SpaceX для транспортування вантажів на Землі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube