В США вчені здійснили прорив у пошуках джерела чистої енергії


10:5413.12.2022

Вперше в історії американські вчені на Національній установці в Ліверморській національній лабораторії імені Лоуренса в Каліфорнії успішно провели реакцію ядерного синтезу, в результаті якої було отримано чистий приріст енергії, підтвердило CNN джерело, знайоме з проектом.

Очікується, що Міністерство енергетики США офіційно оголосить про прорив у вівторок.

Результат експерименту є важливим кроком у десятилітніх пошуках нескінченного джерела чистої енергії, яке може допомогти покласти край залежності від викопного палива. Дослідники протягом десятиліть намагалися відтворити ядерний синтез – відтворити термоядерний синтез, який живить Сонце.

Міністр енергетики США Дженніфер Гранхолм у вівторок зробить заяву про “великий науковий прорив”, повідомило міністерство в неділю. Про прорив вперше повідомила Financial Times.

Ядерний синтез відбувається, коли два або більше атомів зливаються в один більший, процес, який генерує величезну кількість енергії у вигляді тепла.

Вчені по всьому світу наближаються до прориву; в лютому британські вчені оголосили, що вони більш ніж удвічі перевищили попередній рекорд з генерування і підтримання ядерного синтезу.

У величезній машині під назвою токамак, оснащеній гігантськими магнітами, вчені, що працюють поблизу Оксфорда, змогли згенерувати рекордну кількість стійкої енергії. Щоправда, це тривало лише 5 секунд.

Тепло, що виділяється в процесі злиття атомів, є ключовим фактором у виробництві енергії.

Як повідомляла CNN на початку цього року, в процесі синтезу утворюються гелій і нейтрони – які за масою легші, ніж частини, з яких вони були спочатку зроблені.

Модель реактора майбутнього, ITER (Міжнародний термоядерний експериментальний реактор). Коулі каже, що експерименти в ITER мають вирішальне значення. Вони призначені для досягнення самопідтримуваного термоядерного горіння – останньої наукової перешкоди на шляху до термоядерної енергетики, каже він.
Відсутня маса перетворюється на величезну кількість енергії. Нейтрони, яким вдається вирватися з плазми, потрапляють на “ковдру”, що вистилає стіни токамака, і їхня кінетична енергія переходить у тепло. Це тепло потім може бути використане для нагрівання води, створення пари і живлення турбін для вироблення електроенергії.

Машина, яка генерує реакцію, повинна піддаватися серйозному нагріванню. Плазма повинна досягати щонайменше 150 мільйонів градусів за Цельсієм, що в 10 разів гарячіше, ніж ядро Сонця.

Британський вчений з термоядерного синтезу повідомив CNN, що результат прориву США є багатообіцяючим, але також показує, що потрібно ще багато працювати, щоб термоядерний синтез міг виробляти електроенергію в комерційних масштабах.

“Вони працювали над дизайном і складом мішені і формою енергетичного імпульсу, щоб отримати набагато кращі результати”, – сказав Тоні Рулстоун з інженерного факультету Кембриджського університету в інтерв’ю CNN.

“Протилежний аргумент полягає в тому, що цей результат далекий від фактичного приросту енергії, необхідного для виробництва електроенергії. Тому ми можемо сказати, що це успіх науки, але дуже далекий від забезпечення корисної енергії”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube