Іран хоче обмежити дальність ракет, які передає рф, 300 км. Чому і що буде далі


11:1313.12.2022

Іран, побоюючись міжнародної негативної реакції, хоче обмежити радіус дії ракет, які він планує надати Росії для війни в Україні, повідомило видання Axios із посиланням на чотирьох високопоставлених ізраїльських чиновників, які цитують звіти розвідки.

Поставки Іраном балістичних ракет до Росії можуть порушити резолюцію Ради безпеки ООН і запустити механізм, який знову запровадить санкції ООН проти Ірану, пише видання.

Четверо ізраїльських чиновників заявили, що міжнародний тиск не повністю стримав Тегеран від планів відправити ракети до Росії, і він має намір продовжити поставки найближчим часом.

Але, намагаючись пом’якшити міжнародні наслідки і не порушувати резолюцію Ради безпеки, Іран планує надати Росії лише ракети з дальністю менше ніж 300 кілометрів, і модифікувати інші ракети, щоб вони залишалися в межах резолюції, заявили ізраїльські посадовці. Зокрема, йдеться про ракетну систему Fateh-110, яка має радіус дії 300 кілометрів, але іранці планують модифікувати її, щоб вона не порушувала резолюцію.

Офіційні особи додали, що спочатку іранці також розглядали можливість надати Росії ракету Zolfaghar, яка має радіус дії 700 кілометрів, але більше це не розглядають.

Ізраїльські офіційні особи заявили, що сподіваються використати нинішню увагу до допомоги Ірану російські агресії як засіб посилення міжнародного тиску на Тегеран.

Білий дім відмовився коментувати наведені оцінки ізраїльської розвідки, але речник Ради національної безпеки Джон Кірбі сказав під час брифінгу минулого тижня, що адміністрація Байдена все ще стурбована можливістю того, що Іран надасть Росії балістичні ракети.

Чому це важливо

Поставки іранських балістичних ракет в Росію можуть порушити резолюцію Ради Безпеки ООН і запустити механізм “snapback”, який повторно накладе санкції ООН на Іран. Така ситуація була б проблематичною для Ірану, але ще більш проблематичною для Росії, яка є постійним членом РБ ООН.
Відповідно до резолюції РБ ООН 2231, яка була прийнята в 2015 році в рамках ядерної угоди, країнам заборонено передавати або отримувати від Ірану балістичні ракети і безпілотники, які мають дальність польоту понад 300 кілометрів і вантажопідйомність понад 500 кілограмів, до жовтня 2023 року.

Заступник міністра оборони Росії Олександр Фомін відвідав Тегеран з військовою делегацією 3 грудня. За повідомленнями іранської преси, він зустрівся з начальником Генерального штабу Збройних сил Ірану генерал-майором Мохаммадом Хосейном Багері і взяв участь у четвертому засіданні Спільної комісії з військового співробітництва, яка була створена наприкінці минулого року з метою активізації оборонного співробітництва між Росією та Іраном.

Ізраїль стурбований тим, що Росія надасть Ірану двигуни для його ракет дальнього радіусу дії, що буде порушенням резолюції Ради Безпеки ООН, заявили ізраїльські офіційні особи. Ізраїль також стурбований тим, що Москва надасть Тегерану більшу свободу дій в Сирії для нападу на Ізраїль і американські сили в регіоні.

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі сказав, що Росія пропонує Ірану безпрецедентну військово-технічну підтримку, а Тегеран став головним військовим спонсором Москви. “Це перетворює їх відносини на повноцінне оборонне партнерство”, – додав він.
За словами Кірбі, адміністрація Байдена поділилася інформацією про військову співпрацю Росії з Іраном з американськими партнерами на Близькому Сході і в усьому світі.
Кірбі додав, що США стурбовані тим, що Росія має намір надати Ірану передову військову техніку, таку як вертольоти, системи протиповітряної оборони і сучасні винищувачі Су-35. Він заявив, що іранські пілоти проходять підготовку в Росії, щоб навчитися керувати цими літаками з весни минулого року.

Міністри закордонних справ ЄС зустрілися в понеділок і засудили військову підтримку Іраном Росії під час війни.

У заяві після зустрічі ЄС підкреслив, що “будь-яка передача певних бойових безпілотників і ракет в Іран або з Ірану без попереднього дозволу Ради Безпеки ООН є порушенням” резолюції 2231.

“Європейський Союз продовжуватиме реагувати на всі дії, що підтримують російську агресію проти України, та притягатиме Іран до відповідальності, у тому числі шляхом запровадження додаткових обмежувальних заходів”, – йдеться у заяві.
Рада Безпеки ООН збереться 19 грудня для обговорення імплементації резолюції 2231.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube