Українські біженці вже принесли бюджету Чехії на 120 млн.євро більше, ніж отримали субсидії


06:3523.05.2024

Глава чеського уряду Петро Фіала вказав на значний внесок чеських біженців у доходи державного бюджету.

«Українці та українки, які через війну втекли до Чехії і зараз працюють тут, вже приносять бюджету більше грошей, ніж нам обійдеться підтримка тих, хто цього потребує. Вони інтегрувалися в суспільство, займають важливі позиції, і завдяки їм держава багатіє. Це хороша новина та доказ того, що наш підхід був із самого початку правильним», – написав Петро Фіала у мережі Х у рамках полеміки з опозицією, передає «Радіо Прага».

«Опозиція не керується правдою, надаючи свої припущення за факти. Однак цифри говорять самі за себе», – зазначив глава уряду, публікуючи посилання на матеріал видання Novinky.cz.

«Прийом біженців з України починає приносити вигоду чеській державі. За перші три місяці цього року вони перевели до державної скарбниці майже на 3 млрд. крон (близько 120 млн. євро – прим.ред.) більше, ніж з неї отримали. Для наочності: за даними Міністерства фінансів, на цю суму можна було б побудувати десять кілометрів автошляхів або додати всім пенсіонерам 1200 крон на рік», – пише видання.

При цьому очікується, що доходи від українських біженців зростатимуть, а витрати на них – зменшуватимуться, повідомила виданню Novinky.cz аналітик Міністерства праці та соціальних питань Магдалена Клімешова.

Зараз у Чехії налічується близько 350 тисяч українців з візою тимчасового захисту, з яких 118 тисяч працюють. У дев’яти із десяти випадків страхові внески сплачуються державі.

Значна частина біженців працевлаштована більш ніж на одній роботі. За даними опитування PAQ Research, проведеного наприкінці 2023 р., їхня частка сягає 30%. «Вони дуже часто вони обіймають низькокваліфіковані посади. Якби вони працювали в тій галузі, де мають досвід, то отримували б більш високі доходи і, отже, також більше вносили до державного бюджету. Логіка проста», – вважає Магдалена Клімешова.

На думку директора Організації допомоги біженцям Мартіна Розумека, здобути кращу роботу заважає складний процес визнання дипломів про освіту та кваліфікацію.

«У лікарнях дипломовані лікарі з досвідом працюють лише помічниками чи асистентами. Я знаю випадок, коли український біженець, який був зубним техніком, підробляв муляром. Мені відомо багато таких історій. Ситуацію із визнанням кваліфікації слід змінити», – вважає Розумек.

Ще однією перешкодою є незнання чеської мови. «Справа не в тому, що біженці не хочуть вивчати чеську мову – часто вони просто не мають такої можливості. У нас є клієнт, лікар, який, однак, працює на фабриці. Кадрове агентство забирає його вранці та відвозить на роботу, а потім привезе з роботи додому. У нього вдома немає інтернету, тому він навіть не може навчатися онлайн», – розповіла виданню Novinky.cz співробітниця організації «Людина у біді» Єва Мала.

Як повідомляло Інше ТВ, Виплати і школа. Які будуть нові правила для українських біженців у Польщі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube