Виплати і школа. Які будуть нові правила для українських біженців у Польщі


18:0220.05.2024

Польський Сейм днями схвалив проект змін до спецзакону про тимчасовий захист українців. Одне із нововведень передбачає умову для виплат на дітей – виконання шкільного обов’язку.

Кого стосуються зміни та до чого готуватися батькам, чиї діти будуть поза шкільною системою, РБК-Україна розповідає з посиланням на naszwybir.pl.

Нові положення законопроекту набудуть чинності з 1 липня 2024 року. Одна із важливих змін – обов’язкове відвідування українськими дітьми польських навчальних закладів. Кого стосуються ці умови та які будуть наслідки за недотримання правил, пояснив представник відділу моніторингу і адвокації Українського дому у Варшаві Олександр Пестриков.

“У польському уряді бояться, що українські діти не вчаться у жодній системі освіти. Діти не ходять до польської школи, а проконтролювати їхнє онлайн навчання в українській школі майже неможливо. Саме тому польський уряд вирішив пов’язати отримання соціальних виплат зі шкільним обов’язком, щоб таким чином розв’язати звичайну проблему браку контролю над дітьми”, – пояснив він.

У проєкті закону зазначено, що інформація про дитину має бути розміщена у Системі освітньої інформації (SIO). Тоді батьки зможуть отримати соціальну допомогу.

Водночас ці правила стосуються лише дітей українських біженців – тобто тих, хто має дійсний PESEL зі статусом UKR (підтвердження тимчасового захисту).

“Це не стосуватиметься тих мігрантів, які приїхали до Польщі до 2022 року чи пізніше, або втратили статус UKR”, – додає Олександр Пестриков.

Згідно із проектом спецзакону, українські біженців зі статусом PESEL UKR зможуть отримати у спрощеному режимі дозвіл на тимчасове проживання – карту CUKR.

“Така карта діятиме 3 роки, а її власник зможе працювати у Польщі та отримувати соціальну допомогу (“Родина 800+”) без обов’язку дитини відвідувати саме польські навчальні заклади”, – звертає увагу фахівець.

Читайте: Польща хоче кредит 130 млн доларів на будівництво європейського “залізного купола”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube