Євросоюз ухвалив перші загальноєвропейські правила боротьби з домашнім насильством


22:2204.05.2024

Євросоюз прийняв перші загальноєвропейські правила боротьби з домашнім насильством та насильством щодо жінок.

Про це пише «Європульс», передає Інше ТВ.

Текст нового закону визначає як злочин операції на жіночих статевих органах, , що калічать жінок, примусові шлюби, відправлення інтимних зображень без згоди, кіберпереслідування. Крім того, обтяжливою обставиною при таких злочинах вважатиметься, якщо жертви зазнають насильства на підставі їхнього кольору шкіри, сексуальної орієнтації, релігії, соціального походження чи політичних переконань, а також уявлень злочинця про «честь».

Хоча ці правопорушення вважаються злочинами в більшості держав-членів ЄС, а операції, що калічать на жіночих статевих органах, заборонені в усіх державах, у національних законах кількох країн існують відмінності в правовій базі. Нові загальноєвропейські правила покликані усунути цю прогалину.

Наприклад, примусові шлюби мають каратися максимальним строком позбавлення волі не менше ніж на три роки. Жертви зможуть вимагати від злочинців повної компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок насильства. Крім того, якщо насильство зачіпає дітей, держави мають забезпечити допомогу спеціалістів, навчених працювати з дітьми.

Країнам дається три роки на приведення законодавства у відповідність до нових правил.

За даними Європейської комісії, кожна третя жінка в країнах ЄС зазнавала того чи іншого виду насильства.

Як повідомляло Інше ТВ, 14 громад Миколаївщини отримали технічні засоби від UNFPA для допомоги постраждалим від насильства (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube