В Британії знайшли скам’янілості найбільшої морської рептилії в історії


06:3521.04.2024

Знайшли скам’янілості колекціонери-аматори, які повідомили про це вченим.

Вчені ідентифікували останки, ймовірно, найбільшої морської рептилії в історії – істоти довжиною більше двох автобусів, пише BBC.

Істота жила близько 202 мільйонів років тому разом з динозаврами.

Його скам’янілу щелепну кістку знайшов у 2016 році мисливець за скам’янілостями на пляжі в Сомерсеті, Великобританія. У 2020 році батько і дочка знайшли ще одну схожу щелепну кістку.

Тепер експерти кажуть, що скам’янілості належать двом гігантським рептиліям іхтіозаврам, які могли сягати 25 метрів завдовжки.

В Британії знайшли скам'янілості найбільшої морської рептилії в історії 1
В Британії знайшли скам'янілості найбільшої морської рептилії в історії 3

Це більше, ніж величезний пліозавр, череп якого був знайдений у скелях Дорсета і був у документальному фільмі Девіда Аттенборо “Гігантське морське чудовисько”.

“Виходячи з розміру щелепних кісток – одна з них більше метра завдовжки, а інша – два метри – ми можемо припустити, що вся тварина мала б бути завдовжки близько 25 метрів, приблизно як синій кит”, – стверджує доктор Дін Ломакс, палеонтолог з Брістольського університету, автор наукової статті, опублікованої в середу.

Але він каже, що для підтвердження точного розміру істоти потрібно більше доказів, наприклад, повний череп і скелет, оскільки поки що знайдено лише кілька фрагментів.

За його словами, гігантський іхтіозавр вимер під час масового вимирання, а іхтіозаври, які жили після цього, більше ніколи не досягали таких величезних розмірів.

Вперше іхтіозавра побачив у 2016 році мисливець за скам’янілостями Пол де ла Салль, який прочісував пляжі Сомерсета. Він збирає скам’янілості вже 25 років після того, як його надихнув відомий скам’янілолог Стів Етчес.

Тралячи пляж зі своєю дружиною Керол, він побачив те, що виявилося знахідкою всього життя – першу відому щелепну кістку цієї гігантської морської рептилії.

Коли він поговорив з Діном Ломаксом, вони запідозрили, що можуть зробити велике відкриття. Вони опублікували свої результати у 2018 році.

Але їм потрібно було більше доказів, щоб зрозуміти, наскільки великою була ця істота.

“Ми схрестили пальці в очікуванні нових відкриттів”, – каже Дін. У 2020 році батько і дочка Джастін і Рубі Рейнольдс знайшли те, що шукав Дін, за 10 км від узбережжя в Блу-Анкор.

“Я був надзвичайно вражений – дуже, дуже схвильований. Я знав, що саме в той момент ми знайшли другу гігантську щелепну кістку одного з цих величезних іхтіозаврів, таку ж, як у Пола”, – розповідає Дін.

Пол поспішив на пляж і допоміг їм знайти більше. “Я перекопав увесь густий мул. Приблизно через годину моя лопата натрапила на щось тверде – і ця кістка чудово збереглася”, – розповідає він.

Команда, а також члени сім’ї продовжили пошуки фрагментів другої щелепи – останній шматок був знайдений у 2022 році.

Відкриття дало їм більше доказів, щоб оцінити його розмір. Тепер вони дійшли висновку, що величезна тварина є новим видом іхтіозавра, який вони назвали Ichthyotitan severnensis, або гігантський рибоящір Северн.

Зразок, знайдений Полом, стояв у його гаражі протягом трьох років, поки команда досліджувала його. Незабаром він буде виставлений на загальний огляд у Брістольському музеї та художній галереї.

“Мені буде трохи сумно сказати “ура”. Я познайомився з нею і вивчив її так детально. Але це також і полегшення, тому що мені більше не доведеться так сильно про це турбуватися”, – каже Пол.

Дін каже, що це відкриття підкреслює, наскільки важливими є колекціонери-аматори скам’янілостей.

“Сім’ї та всілякі люди можуть робити дивовижні відкриття. Вам не обов’язково бути світовим експертом. Якщо у вас є трохи терпіння і гостре око, ви можете зробити відкриття”, – каже він.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube