Невідомі екоектремісти підпалили електроопору заводу Tesla в Берліні, кажуть, що його екологічність – брехня (ФОТО)


11:4106.03.2024

Ліві екстремісти взяли на себе відповідальність за підпал на світанку електроопори на автомобільному заводі Tesla в Берліні, через який, за словами керівництва, виробництво буде зупинено до кінця тижня.

У листі, опублікованому у вівторок, група активістів Vulkan взяла на себе відповідальність за напад, заявивши, що завод, який виробляє близько 500 000 електромобілів на рік, споживає природні ресурси і робочу силу і не є ні екологічним, ні безпечним, пише The Gurdian.

Електромобілі все частіше стають об’єктом нападів з боку екологічних активістів, зокрема, через занепокоєння, що їх виробництво призводить до більших викидів, ніж виробництво автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння, і що виробництво та підзарядка акумуляторів електромобілів є додатковим екологічним навантаженням на навколишнє середовище. Під час цілеспрямованих нападів по всій Європі, в тому числі в Німеччині, електромобілям прорізали або спускали шини.

На місцевому рівні було багато дискусій щодо високого рівня використання підземних вод компанією в регіоні, який вже кілька років страждає від посухи, а також занепокоєння щодо кількості лісу, який було вирубано, щоб звільнити місце для заводських приміщень.

Невідомі екоектремісти підпалили електроопору заводу Tesla в Берліні, кажуть, що його екологічність - брехня (ФОТО) 1
Невідомі екоектремісти підпалили електроопору заводу Tesla в Берліні, кажуть, що його екологічність - брехня (ФОТО) 5

Вид на будиночки на деревах, встановлені активістами біля гігафабрики Tesla. Фотографія: Ebrahim Noroozi/AP

Протестний табір екологів, які виступають проти планів вирубки дерев для розширення заводу, розташувався близько тижня тому, активысти побудували в лісі будиночки на деревах. Однак вони відмежувалися від підпалу.

На прес-конференції у вівторок керівництво Tesla заявило, що збитки обчислюються сотнями мільйонів євро і що виробництво буде зупинено до кінця тижня.

Відключення електроенергії вплинуло на завод, а також на навколишні громади в землі Бранденбург. Завод довелося евакуювати рано вранці у вівторок.

Невідомі екоектремісти підпалили електроопору заводу Tesla в Берліні, кажуть, що його екологічність - брехня (ФОТО) 3
Невідомі екоектремісти підпалили електроопору заводу Tesla в Берліні, кажуть, що його екологічність - брехня (ФОТО) 6

Керівник Tesla Ілон Маск написав на X: “Це або найтупіші еко-терористи на Землі, або маріонетки тих, хто не має добрих екологічних цілей”.

Він додав: “Припинення виробництва електромобілів, а не автомобілів на викопному паливі – це extrem dumm”, – сказав він, перейшовши на німецьку фразу, що означає “надзвичайно тупий”.

Міністр внутрішніх справ Бранденбургу Міхаель Штюбген заявив, що судові органи “суворо покарають” тих, хто стоїть за саботажем.

“Якщо попередні висновки підтвердяться, то це віроломна атака на нашу електроенергетичну інфраструктуру”, – сказав він, в результаті якої десятки тисяч людей були “відрізані від базових послуг і наражені на небезпеку”.

Нещодавно Tesla оголосила про плани розширення заводу, поки що єдиного в Європі, який відкрився два роки тому і на якому працює близько 12 500 робітників, у тому числі тисячі поляків та українських біженців. Минулого місяця місцевий референдум відхилив цей план, який передбачав будівництво дитячого садка для дітей робітників, покращення доріг до заводу та будівництво вантажного депо. Результат голосування не є юридично обов’язковим, але керівництво Tesla і посередники заявили, що намагатимуться працювати з громадою, щоб знайти рішення.

Акції Tesla, які котируються на Франкфуртській фондовій біржі, впали на 2,8% після новин про пожежу та її ймовірний вплив на виробництво.

Цей інцидент є лише останнім у низці викликів для Tesla, яка зіткнулася з негативною реакцією профспілок, що вимагають укладення колективних договорів для працівників у північних країнах, а також з проблемами ланцюжка поставок через напади хуситів на судна в Червоному морі, які на початку цього року змусили її зупинити виробництво на два тижні.

Поліція заявила, що розпочала кримінальне розслідування за фактом пожежі і перевіряє автентичність листа, який був підписаний Агуа-де-Пау, назвою вулканічної гори на Азорських островах.

У 2021 році угруповання Vulkan взяло на себе відповідальність за підпал передавальної вежі на тодішньому будівельному майданчику заводу Tesla, звинувативши компанію в тому, що вона “не є ні екологічно, ні соціально справедливою”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube