В Японії вивели поросят-донорів – їхні органи підходять для трансплантації людям


22:1917.02.2024

Японський стартап PorMedTec створив трьох клонів поросят, які мають органи, придатні для трансплантації людям.

Поросята будуть надані медичним установам Японії для доклінічних досліджень, пише The Japan Times

Ці органи можуть бути пересаджені людині з меншим ризиком імунного відторгнення, що відкриває шлях для майбутніх міжвидових трансплантацій органів.
Поросята, які народилися з використанням клітин, імпортованих з американського біотехнологічного стартапу eGenesis, будуть передані медичним установам Японії для проведення доклінічних досліджень, повідомили в компанії.

PorMedTec, дочірня компанія Університету Мейдзі, імпортувала генно-редаговані клітини свиней з eGenesis у вересні і перенесла їх ядра в яйцеклітини, створивши генетично модифіковані ембріони. Потім їх імплантували в матку материнської свині, щоб отримати клонованих поросят.

“Реалізацію ксенотрансплантації довго чекали в Японії протягом декількох років, але вона залишалася на стадії фундаментальних досліджень, оскільки свині, які могли б витримати клінічне застосування, все ще перебували на стадії розробки”, – йдеться в заяві фірми.

Минулого року група дослідників у США, в тому числі з eGenesis, оголосила, що мавпа з ниркою, пересадженою від генетично модифікованої свині, прожила більше двох років, що є одним з найдовших періодів виживання для міжвидової трансплантації органів.

“Успішне клонування в Японії генно-інженерної свині з таким послужним списком допоможе прискорити зусилля з реалізації клінічних застосувань в країні”, – заявили в PorMedTec.

Нестача донорів органів є глобальною проблемою, але в Японії ситуація особливо важка. За даними Японської мережі з трансплантації органів, лише 400 людей отримують пересадку органів на рік, тоді як 16 000 людей стоять у черзі на її отримання.

Раніше цього місяця повідомлялося, що окрема група дослідників планує розпочати клінічне дослідження з тимчасової трансплантації нирки свині людському плоду з важким захворюванням нирок.

Нагадаємо, за минулий рік в Україні провели понад 400 пересадок органів



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube