Колишній прем’єр Нідерландів з дружиною померли в результаті спільної евтанації. І таких історій все більше


20:3711.02.2024

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт разом із дружиною померли в результаті евтаназії.

Про це пише Associated Press із посиланням на правозахисну організацію The Rights Forum, яку очолював нині уже покійний Агт.

Дріс ван Агт, прем’єр-міністр Нідерландів від християнських демократів з 1977 по 1982 рік, помер через евтаназію, “рука об руку” зі своєю дружиною, як повідомляє заснована ним правозахисна організація. Їм обом було по 93 роки.

Ця новина була оприлюднена в п’ятницю правозахисною організацією The Rights Forum, яка повідомила, що подружжя померло в понеділок і буде поховане на приватній церемонії в східному місті Неймеген.

“Він помер рука об руку зі своєю коханою дружиною Євгенією ван Агт-Крекельберг, підтримкою і опорою, з якою він був разом понад 70 років і яку завжди називав “моя дівчинка”, – йдеться в заяві некомерційної організації.

Обидва вже деякий час мали слабке здоров’я. У 2019 році Ван Агт переніс крововилив у мозок під час виступу на пам’ятному заході для палестинців і так і не одужав повністю.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який назвав ван Агта своїм “прапрапрадідом на посаді”, високо оцінив колишнього політика.

“Своєю барвистою і унікальною мовою, своїми чіткими переконаннями і вражаючою презентацією Дріс ван Агт надав голландській політиці кольору і змісту в часи поляризації і партійного оновлення”, – сказав Рютте в своїй заяві.

Королівська сім’я Нідерландів також високо оцінила його. “Він взяв на себе адміністративну відповідальність у неспокійний час і зумів надихнути багатьох своєю яскравою особистістю і барвистим стилем”, – йдеться у спільній заяві короля Віллема-Александра, королеви Максими і принцеси Беатрікс.

Ван Агт був відомий своїми архаїчними посиланнями і грандіозною мовою, а також своєю пристрастю до їзди на велосипеді. Він був змушений покинути це хобі у 2019 році після падіння.

Разом з правою Ліберальною партією Християнсько-демократичний заклик керував Нідерландами, а Ван Агт був прем’єр-міністром з 1977 по 1981 рік. Після виборів він знову став прем’єр-міністром, сформувавши коаліцію з Лейбористською партією та центристськими демократами 66 в уряді, який проіснував рік.

Після візиту до Ізраїлю в 1999 році він став дедалі голосніше заявляти про свою підтримку палестинського народу. Він називав свій досвід поїздки “наверненням”. У 2009 році він заснував The Rights Forum, який виступає за “справедливу і стійку голландську та європейську політику щодо палестинсько-ізраїльського питання”, згідно з повідомленням цієї некомерційної організації.

Інше видання відзначає що у Нідерландах зростає кількість пар, які обирають спільну евтаназію. Про це пише британська газета  Guardian.

У виданні наголошують: попри все ще рідкісне явище, кількість  запитів на спільну евтаназію зростає – у 2020 році 26 людей отримали дозвіл на так звану дуетну евтаназію. Наступного року ця цифра зросла до 32, а в 2022 році – до 58.

Ельке Сварт, прессекретарка Експертного центру евтаназії (Expertisecentrum Euthanasie), який задовольняє прохання про евтаназію близько 1 000 осіб на рік у Нідерландах, каже, що прохання будь-якої пари про асистовану смерть перевіряються на відповідність суворим вимогам індивідуально. “Інтерес до цього зростає, але це все ще рідкість, – сказала вона. “Це чиста випадковість, що двоє людей одночасно нестерпно страждають без жодної перспективи полегшення… і що вони обидва бажають евтаназії”.

Евтаназія та допомога в самогубстві дозволені в Нідерландах з 2002 року за шести умов, серед яких нестерпні страждання, відсутність перспективи полегшення і давнє, незалежне бажання померти. Підтвердити це має також другий фахівець повинен підтвердити бажання. У більшості випадків реалізує цю процедуру вдома сімейний лікар.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube