Закон про множинне громадянство: кому і за що даватимуть український паспорт


07:2223.01.2024

Новий закон про множинне громадянство покликаний врегулювати питання надання українського паспорта іноземцям та членам їх сімей, які беруть безпосередню участь у захисті незалежності та територіальної цілісності України. Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону на сайті Верховної Ради, передає УНН.

Метою прийняття проєкту Закону України “Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України” є актуалізація положень законодавства у сфері міграції, громадянства, зокрема підстав і порядку набуття та припинення громадянства України, а також удосконалення правового регулювання питань щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які у складі Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів формувань, беруть участь у захисті незалежності та територіальної цілісності України, членів їх сімей. – значить на початку пояснювальної записки до проєкту закону.

Відповідно до основних положень викладених у пояснювальній записці законопроєкт пропонує:

1) визначити держави, громадяни (піддані) яких набувають громадянство України за спрощеною процедурою;

2) визначити категорію людей, які для набуття українського громадянства мають припинити іноземне громадянство

3) запровадити декларацію про визнання себе громадянином України;

4) актуалізувати категорію людей, які не можуть набути українського громадянства;

5) переглянути підстави для втрати громадянства України.

6) уточнити повноваження державних органів, які ухвалюють рішення у набутті громадянства;

7) урегульовати питання можливості подання паспортного документа іноземцям, та особам без громадянства, які проходять / проходили військову службу за контрактом у ЗСУ, Національній гвардії, або інших українських військових формуваннях, для отримання посвідки на тимчасове проживання;

8) унормувати питання щодо правового статусу перебування на території України іноземців та осіб без громадянства, які були залучені до захисту України, зокрема, у складі ТРО.

Читайте: Поліція не забиратиме у громадян роздану на початку війни зброю. Але буде реєстр



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube