Новорічне диво на Одещині: зацвіла брандушка (ФОТО)


10:0705.01.2024

Під Новий рік, в Українській Бессарабії, команда НПП «Тузліські лимани» виявила перше дивовижне природне явище для цієї пори року – цвітіння пізньоцвіта анкарського, унікальної рослини з Червоної книги України.

Місцеві мешканці називають його – брандушкою.

Про це в Фейсбук повідомив керівник науково-дослідного відділу НПП «Тузлівські лимани» Іван Русєв, передає Інше ТВ.

Пізньоцвіт ангарський «оголосив» про початок весни у басейні річки Кагильник недалеко від м.Татарбунари.

«Ця рослина вважається найбільш раннім ефемероїдом серед первоцвітів, – пише Іван Русєв. – Раніше в цих краях ми його реєстрували дуже часто, але пізніше – починаючи з лютого. А в цей зимовий сезон воно вже почало показувати свої перші листки одразу після зимового сонцестояння у 2023 році, і перші рослини зацвіли наприкінці грудня 2023 року».

Науковець відмічає, що основна загроза рослині – антропогенна трансформація місць, де росте ця рослина, випасання худоби в зимовий період, розорювання степів та лісорозведення на степових ділянках, надмірне рекреаційне навантаження, збирання з метою продажу, викопування бульбоцибулин.

Іван Русєв зазначає, що через протизаконне розорювання близько 80% степових ділянок у НПП “Тузловські лимани” ця рослина зникла в нацпарку, але у співробітників НПП «Тузлівські лимани» є плани щодо відтворення цієї неймовірно красивої і дивовижної рослини під час війни на території нацпарку.

Як повідомляло Інше ТВ, влітку минулого року вперше в НПП «Тузлівські лимани» рожеві фламінго вивели пташенят.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube