Телемарафон “Єдині новини” очікують зміни, – міністр культури


09:3004.01.2024

Українські телеканали розглядають можливість змінити формат телемарафону “Єдині новини”.

Про це виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв розповів  “Українському радіо”.

Оскільки інформаційна політика — це також сфера вашого відомства, постає питання комунікації. У цьому сенсі одразу згадується загальнонаціональний марафон “Єдині новини”, який триває вже майже два роки. І дуже багато питань виникає щодо його ефективності на цьому етапі існування. Багато журналістів цікавляться, чи буде продовжуватися марафон “Єдині новини” у новому році, який буде ще складнішим, як передбачають усі в суспільстві. Якщо ні, то який формат передбачається?

Рішення про запровадження мовлення ключовими нашими телерадіоорганізаціями в форматі “Єдиних новин”, у форматі телемарафону було прийнято виважено і, на мою думку, точно було надзвичайно актуальним на першому етапі війни. Коли взагалі зупинилася економіка України, коли зупинилися рекламні надходження до телеканалів, коли нам треба було в форматі “ванвойсу” доносити до громадян оперативну й актуальну інформацію. Ми випрацювали такий формат, і наші ключові мовники взяли кожен свою нішу й наразі виконують ті задачі, які стоять. Хтось краще виготовляє українські новини, хтось краще працює з закордонними пунктами, у когось є більш налагоджені й цікавіші продукти студійного вироблення. Тобто кожен з учасників телемарафону доєднався своїм ресурсом. Справді, хтось більше робить роботу, хтось менше, але наразі це єдиний продукт.

Нагадаю, що також Українське Радіо — це єдина радіостанція України, яка також тривалий час працювала в єдиному марафоні. І з вересня ми вже працюємо як окреме медіа, наповнюючи свій ефір своїми програмами.

Так, ми дуже добре пам’ятаємо, що дуже багато програм, які йшли в телеефірі, дублювалися і в радіоефірі. Багато з них і можна було сприймати теж в аудіоформаті. І тут, справді, Українське Радіо долучилося надійним і потужним партнером до поширення вивіреної та виваженої інформації, що дуже і дуже важливо. Просто насичення інформаційного простору новинами, меседжами — це, звичайно, добра справа, всі журналісти мають змогу готувати продукти різного спрямування. Але є позиції, які є вкрай актуальними. І марафон досяг цієї мети, коли до громадян України надходила необхідна, важлива, оперативна інформація щодо подій в країні. Життя йде, змінюються і наше бачення, і формати, запрацювала економіка, з’явилися рекламодавці. Сьогодні телеканали розглядають можливість зміни цього формату. І я нагадаю, що це ключові телеканали України, які мають найбільшу аудиторію. І для них теж важливим є внесення нових форм, нових форматів. Мені здається, що вже найближчим часом такі пропозиції будуть випрацювані. І консолідованим рішенням, так само як ухвалювали рішення про запровадження “Єдиних новин”, будуть і внесені зміни в цей формат. Донині держава сприяє, зокрема, фінансово, реалізації цього проєкту, покриваючи ті витрати, які здійснюють телеканали для забезпечення всіх громадян України важливою інформацією, яка нам необхідна для прийняття важливих рішень.

Нагадаємо: Довіра до телемарафону продовжує знижуватися, – КМІС



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube