У Миколаєві відкрилась виставка картин Андрія Антонюка з колекції Михайла Гольденберга (ФОТО)


17:1409.11.2023

8 листопада в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького розпочала роботу виставка Народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка Андрія Антонюка «Родом із дитинства».

Про це повідомив бібліотекар Павло Москальов, передає Інше ТВ.

Експозиція запрошує глядачів на Богопілля Андрія Антонюка, у місця злиття двох річок – Синюхи та Південного Бугу, де майбутній художник під впливом мальовничої природи отримав найсильніші дитячі враження. Де він народився й зростав, де його на уроки кликав дзвоник 17-ї школи, а у свята до храму – дзвони Богопільської церкви.

«Це роботи написані здебільшого наприкінці дев`яностих й на початку нульових. Й абсолютна більшість цих робіт входила до циклу «Шалом на Богополі». Ми вирішили, що в рік вісімдесятиріччя Андрія Антонюка має відбутися такий захід, ми маємо згадати про народного художника. Ми маємо згадати про людину, яка щиро всім серцем вболівала за всю Україну, про людину, яка писала у своїх полотнах свою землю, писала про любов й відповідальність перед своєю рідною землею», – зазначає директорка Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького Інга Хоржевська.

Представлені на виставці сюжети – з життя людей, серед яких Андрій Данилович зростав, формувався, де у скрутні часи один з одним ділилися останнім окрайцем хліба. Майстер проніс ту науку крізь усю свою творчість.

«І це спогади з дитинства. Це спогади, які він проніс протягом усіх, відпущених Богом років. Це спогади, які втілилися у проєкт, яким він дякував кожній людині, яка вклала в нього щось. Як у митця, як в особистість, як в чоловіка», – акцентує Інга Хоржевська.

В експозиції представлено 8 картин Народного художника України Андрія Антонюка із колекції Михайла Гольденберга. Їх з Андрієм Даниловичем об`єднувало багато спільного – життя, деякі риси характерів, погляди на життя.

«Так, безумовно, в Андрія були риси, які притаманні далеко не кожному з нас. Я б відзначив одну з них, яка, мені здається, така найважливіша – це його відкритість, прямолінійність, не без якогось витонченого ходіння навколо тієї самої істини, яку він промовляє. Але він прагне говорити те, що він думає і нерідко це був неприємний виклад, його бачення, його думки», – згадує Михайло Гольденберг.

Виставка «Родом із дитинства» працюватиме в бібліотеці до кінця місяця.

Як повідомляло Інше ТВ, «Осінні соняшники» і «Мозаїка війни» – у Миколаївському драмтеатрі відкрились дві виставки (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube