«Психотерапевт з 3-ю групою з електробезпеки»: «Укренерго» показало кішку Азу, яка на підстанції разом з енергетиками вже пережила 9 російських атак (ФОТО)


20:4603.06.2023

Вона живе на підстанції вже 9 років. Має 3 групу з електробезпеки з п’яти можливих. Добре розуміється на будові підстанції, бо щоночі обходить її вздовж і впоперек. Дотримується правил безпеки і не пошкодила жодного приладу.

Це кішка Аза, а підстанція – її дім, більшу частину якого ракетними та дроновими ударами зруйнували росіяни.

Про це йдеться в повідомленні НЕК «Укренерго», передає Інше ТВ.

«Перший такий удар вона напевне відчувала, бо у той день десь зникла. Повернулась через кілька днів, вночі, бігала по зруйнованій будівлі, де раніше було її улюблене м’яке крісло, голосно нявкала, розгублено і з розпачем заглядала у розбиті вікна, поспіхом перебираючи лапами по розкиданій цеглі і залишках стін. Коли побачила світло у вцілілій будівлі, зраділа, побігла до нас», – згадує релейник підстанції Олександр.

Загалом підстанція зазнала 9 таких ударів, але Аза не залишає свій дім. Ще кошеням її приніс на підстанцію один з працівників у 2014 році. Він врятував її від собак, які загнали перелякану тваринку на дерево. Аза швидко прижилася, обрала собі стратегічне місце відпочину – у м’якенькому кріслі в головній будівлі підстанції, де знаходився щит керування. Там кішка проводила більшість часу взимку, а влітку пильнувала периметр підстанції від мишей, проносивши свою здобич на поріг. Тож користь від неї безумовна.

«Аза – психотерапевт, створює комфортну обстановку. Вона – наш талісман і зірка соцмереж, дуже комунікативна, завжди зустрічає зранку. Пережила з нами багато чого і стала вже частиною нашої команди», – каже Олександр.

Зараз в Ази інше м’яке крісло в іншій будівлі, але – і це незмінно! – на цій же підстанції. Тепер вона щодня спостерігає, як відбувається відновлення її дому, контролює, як йдуть роботи, і так само патрулює периметр від мишей – одним словом, свої посадові обов’язки вона продовжує виконувати чітко.

«Роботи багато, бо пошкодження підстанції безпрецедентні. Але очі бояться, а руки роблять. Особливо мотивує, коли розумієш, що це для наших людей. До зими треба встигнути якнайбільше відновити. Приємно, що нас підтримує цілий світ, а особливо – європейські колеги. Ми їм дуже вдячні за допомогу», – каже Олександр.

Як повідомляло Інше ТВ,  Гендиректор МАГАТЕ хоче втретє з початку війни відвідати окуповану російськими загарбниками ЗАЕС



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube