В ЄС продовжують працювати над санкціями: тепер думають про обмеження щодо третіх країн, які поставляють росії технології, – ЗМІ


21:1503.06.2023

Попри суворі санкції росія продовжує отримувати чутливі технології – такі, як дрони та мікроелектроніка, – через треті країни, зокрема Казахстан, за допомогою місцевих компаній, засновками яких є росіяни.

Після цього ЄС вирішив боротись з третіми країнами, котрі таким чином допомагають рф обійти санкції. Водночас не всі члени Євросоюзу підтримують запровадження покарання проти таких держав.

Про це пишуть #Букви з посиланням на Politico.

Противника таких обмежень побоюються, що такий механізм зашкодить дипломатичним відносинам і навіть підштовхне ці треті країни в обійми росії та Китаю. Згідно з попереднім дискусійним документом від 5 травня, Німеччина пропонує зосередитися на компаніях, а не вдарити по країнах, які дозволяють реекспортувати санкції до росії.

Остання версія пропозиції санкцій передбачає більш обережний і поетапний підхід перед тим, як націлюватися на треті країни.

Наприклад, документ класифікує такі кроки як “виняткові, крайні заходи”. І, як остання зміна до проєкту, Комісія мала б продемонструвати, що “вжиті альтернативні заходи були неефективними”, перш ніж карати треті країни.

Це вже другий випадок, коли Комісія вводить додаткові гарантії в пропозицію, щоб врахувати занепокоєння країн, навіть попри те, що експерти з питань санкцій попереджають, що загроза інструменту має бути достатньо достовірною, щоб він спрацював.

Заборона проти обходу — не єдине нерозв’язане питання. До прикладу, Греція та Угорщина не бажають підтримувати новий пакет санкцій, вимагаючи, аби спершу Україна викреслила їх зі списку міжнародних спонсорів війни.

Країни ЄС тепер сподіваються досягти угоди щодо пакета наступного тижня, повідомили троє дипломатів ЄС.

Напередодні наступної дискусії представників ЄС 7 червня відбудуться консультації.

“Угода досягнута”, — сказав один із них, додавши, що точні терміни “ще важко передбачити”.

Як повідомляло Інше ТВ,  У збитих “Шахедах” виявили запчастини з країн-союзників України, – Данілов



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube