«Сопілка»: у Фінляндії відкрився перший магазин українських продуктів, який відкрили три родички-українки (ФОТО)


17:5203.06.2023

Перший у Фінляндії магазин українських делікатесів “Сопілка” відкрився у Гельсінкі, у столичному районі Малмі, у торгівельному центрі Malmintori.

Магазин розмістився на невеликій площі всього в 15 квадратних метрів. Заснували “Сопілку” три родички-українки.

Про це повідомляє Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Одна з засновниць, колишня харківʼянка Наталя Герман, живе у Фінляндії вже 22 роки і працювала у сфері IT. Минулого року навесні, рятуючись від російського вторгнення, до неї приїхали сестра Ганна Лугова, юристка за фахом, та двоюрідна сестра Оксана Кічко, ветеринарка. Через незнання фінської мови роботу їм знайти було складно.

«Сопілка»: у Фінляндії відкрився перший магазин українських продуктів, який відкрили три родички-українки (ФОТО) 1
Українки Оксана Кічко (ліворуч), Наталя Герман та Ганна Лугова заснували перший у Фінляндії магазин українських продуктів. Зображення: Nataliya German

– Якось у березні до мене подзвонив мій фінський знайомий, у якого є фотобізнес в Малмі. Він сказав, що хотів би здати українцям приміщення за вигідною ціною, і чи не маю я якоїсь ідеї, – розказала Наталя Герман Новинам Yle.

Ідея народилася сама собою. Українки, які скучили за звичними для себе продуктами, вирішили відкрити магазин українських делікатесів. Написали бізнес-план, продумали асортимент, знайшли постачальників.

– Наприклад, у нас можна купити 35 видів різноманітних українських цукерок від таких фабрик як “Рошен”, “Бісквіт”, “Лукас”, харківське печиво, соки Одеського консервного заводу, мариновані помідори та баклажанну і кабачкову ікру від заводів “Ніжин” і “Верес”, гречку, пшоно та інші крупи, квас “Тарас”, – перераховує Наталя.

«Сопілка»: у Фінляндії відкрився перший магазин українських продуктів, який відкрили три родички-українки (ФОТО) 3
З-поміж іншого, в магазині в продажу є 35 видів різноманітних цукерок. Зображення: Nataliya German

Багато нових продуктів ще зʼявиться в продажу незабаром. Клієнти також просять молочні продукти, кисломолочний сир, а також українські торти, тістечка і морозиво. Однак, Наталя Герман боїться, що на такий маленькій площі не вміститься морозильна камера. Планують і продаж українських ковбас.

– Основна складність полягає у тому, що імпорт багатьох продуктів з України заборонений через те, що це ще не територія Євросоюзу. Так, під повною забороною імпорт продукції зі свинини. Але ми домовилися із мʼясною фабрикою “Глобино”, що спеціально для нас робитимуть курячі ковбаси, курятину привозити з України можна, – каже Наталя Герман.

Думають і над тим, як додати в асортимент сало. І хоча пріоритетом новачків-підприємиць є українські виробники, якщо на території Євросоюзу знайдеться виробник сала, схожого на українське, для нього зроблять виняток. Магазин працює за адресою Malmin kauppatie 18, Гельсінкі.

Як повідомляло Інше ТВ, Дві українки відкрили найбільший у Фінляндії україномовний салон краси (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube