Дві українки відкрили найбільший у Фінляндії україномовний салон краси (ВІДЕО)


11:5429.04.2023

Серед вітрин на шумному проспекті Маннергейма у Гельсінкі увагу привертає жовто-блакитний банер. “Ми залишаємося з Україною” – промовляє вивіска.

Тут вже пів року працює найбільший у Фінляндії український салон краси.

Про нього розповідає фінська Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

– Я ніби-то побувала вдома. Дуже приємно, коли оточують наші люди, – зізнається клієнтка Галина, яка вперше завітала до салону, аби зробити манікюр.

Ідею відкрити салон краси українка з 16-річним досвідом роботи перукарем Галина Радисюк-Шершин виношувала з самого переїзду до Фінляндії 8 років тому. Каже: поштовхом для того, аби почати діяти, стала війна.

– Багато знайомих почали телефонувати та питати: де пофарбуватись, де зробити стрижку, манікюр. Я зрозуміла, що це все треба поєднати та зробити такий центр краси і комунікацій.

Згодом Галина познайомилася із майбутньою співзасновницею салону – Єлизаветою Сандула, яка приїхала до Фінляндії після початку бойових дій. Втілити задумане новоспеченим партнеркам вдалося за лічені тижні.

– Ми протягом місяця думали, а потім за 2 тижні відкрилися. З божою поміччю, – пригадує Галина.

Сьогодні у салоні працює загалом 6 українських майстрів, серед яких перукарі та колористи, майстриня манікюру, масажистка та гомеопат. Більшість клієнтів, каже власниця Галина, – українці. Для них у салоні діють знижки. Ще частину заробітку бізнес направляє на підтримку військових.

– Поки що ми виходимо ”в нуль”. Але за пів року наша клієнтська база заповнена на 70%. У фінських салонах для такого показника потрібно близько 2 років.

“Я не бізнесвумен – я роблю те, що люблю”

Як це – опинитися у новій країні без друзів Галина відчула, коли у 2014 році із двома дітьми сама переїхала до Фінляндії. Підтримувати один одного – одна з найважливіших цінностей для українців, які опинилися на чужині, наголошує вона.

– Дуже багато людей приходять, щоб просто поговорити. Ми запрошуємо їх просто випити кави до нас. Це місце, де колообіг енергії підтримки, – каже Галина.

Зараз Галина стала приділяти улюбленій справі менше часу. Місяць тому, після раптової смерті її подруги від раку, жінка наважилася взяти під опіку двох її дітей: хлопчика та дівчинку 7 та 8 років.

– Їх батько помер 3 роки тому. Вона взяла з мене слово, що я діток виховаю і не лишу… Тепер у мене велика сім’я.

Жінка була однією з перших біженок, яким допомагала Галина. Так вони і стали подругами.

– Коли Наталка помирала, вона сказала “я можу спокійно померти, бо я знаю, що ти виростиш моїх дітей з любов’ю”.

Тепер разом із веденням бізнесу Галина виховує чотирьох дітей, але полишати справу не планує. Зараз – шукає ще одного перукаря у свою команду.

– Я буду працювати набагато менше, тому що діти ще маленькі, – пояснює вона.

Українцям, які хочуть відкрити власну справу та не мають такого досвіду у минулому, Галина радить ретельно вивчити галузь та отримати якомога більше інформації про фінський бізнес-етикет.

– Рекомендую іншим людям спочатку спробувати себе у ролі працівника, аби побачити все зсередини. Не спішити.

Українські підприємці у Фінляндії

Сфера послуг – один із найбільш популярних напрямків бізнесу, яким цікавляться українці, розповідає координатор організації ”Startup Refugees” Олексій Коваленко.

– Також українці цікавляться виробництвом, є IT-стартапи. Дуже багато різних ідей, – говорить Олексій.

Цього року організація почала проводити освітні семінари для українців, які хотіли б розпочати власний бізнес. Вони мають неабиякий попит, кажуть організатори. Про те, як почати власну справу, на інформаційних заходах дізналися понад півтисячі людей.

– За короткий час дуже багато людей відгукнулися та висловили бажання долучитися до курсів.

Здебільшого, говорить Олексій, відкрити малий бізнес зацікавлені українці з тимчасовим прихистком. 53% з них – раніше були підприємцями в Україні.

– До війни велика частина людей, які приїздили до Фінляндії – працювали у сільському господарстві та займалися збиранням ягід. Зараз ситуація інша: приїздять люди з кількома вищими освітами та високим рівнем кваліфікації і ці люди шукають можливості розпочати власну справу.

Завдяки чисельним програмам підтримки для молодих бізнесменів, початок власної справи для українців може стати шансом розпочати гідне життя у Фінляндії, впевнений Олексій.

– У великої кількості людей проблемою для освоєння у суспільстві є мовний бар’єр, тому пошук роботи може бути складним. Для емігрантів підприємництво може стати рятівним кругом.

Як повідомляло Інше ТВ, Може, додому? Українських біженців на Кіпрі виселять з готелів – їм пропонують шукати роботу



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube