В Британії подружжя витратило майже $250 тис., щоб позбутися “чайки Бенксі” на своїй стіні. Чи щирі вони? (ФОТО, ВІДЕО)


06:3527.05.2023

У Великій Британії подружжя витратило майже $250 тисяч, щоб прибрати графіті художника Бенксі зі своєї стіни, нібито тому, що мурал перетворив їхнє життя на “справжній кошмар”

Про це пише The Daily Mail  

Подружжя, яке одного ранку прокинулося і побачило, що Бенксі прикрасив стіну їхнього будинку чайкою заввишки 6 метрів, каже, що це призвело до “живого кошмару”.

В Британії подружжя витратило майже $250 тис., щоб позбутися "чайки Бенксі" на своїй стіні. Чи щирі вони? (ФОТО, ВІДЕО) 1
В Британії подружжя витратило майже $250 тис., щоб позбутися "чайки Бенксі" на своїй стіні. Чи щирі вони? (ФОТО, ВІДЕО) 3

Домовласники Гаррі та Гокеан Куттс були приголомшені, коли їхні орендарі розповіли їм про роботу художника біля їхнього будинку в Лоустофті, графство Саффолк, у серпні 2021 року.
Але містер і місіс Куттс заявили, що їм потрібно найняти нічного сторожа, щоб відлякувати злодіїв, а чиновники міської ради сказали, що їм доведеться витрачати 40 000 фунтів стерлінгів на рік на його утримання.

Зрештою, догляд за муралом виявився настільки клопітким, що минулого місяця вони найняли 40-футовий кран, щоб зняти його.

Пан Коутс, підрядник з покрівельних робіт на пенсії, сказав: “Спочатку це здавалося неймовірним, але з розвитком подій стало надзвичайно напруженим. Я не впевнений, що Бенксі усвідомлює непередбачувані наслідки для власників будинків. Якби ми могли повернути час назад, ми б це зробили”.

“З нами зв’язалися з міською радою і сказали, що вони можуть винести наказ про збереження твору, і ми будемо нести відповідальність за його утримання за 40 000 фунтів стерлінгів на рік”.

“Мені довелося найняти нічного сторожа, щоб доглядати за нею після того, як хтось вкрав її частину і намагався продати на Facebook. Іншого разу вандали були спіймані з дюжиною банок білої фарби і, очевидно, збиралися зафарбувати її”.

Подружжя, яке мешкає в Енфілді на півночі Лондона, здавало в оренду будинок у графстві Суффолк, коли одного дня їм зателефонували орендарі і повідомили, що там раптово з’явилися будівельні риштування.

Пан Коутс і його дружина сказали, що думали, що це міська рада лагодить димохід, але наступного дня риштування зникло, а на його місці з’явився витвір мистецтва, який, як пізніше з’ясувалося, належав Бенксі.

За короткий проміжок часу орендарі зіткнулися з чергами, що вишикувалися навколо будинку, а один чоловік навіть викрав риштування з смітника і спробував продати його на Facebook за 1600 фунтів стерлінгів.

22-тонний витвір мистецтва було остаточно вивезено за одну ніч у квітні після того, як подружжя найняло будівельну фірму, а чиновники міської ради схвалили перекриття дороги.

Будівельна компанія зміцнила стіну 12 шарами смоли, скловолокна і п’ятьма тоннами сталі, а потім за допомогою 40-футового крану зняла її цілою і неушкодженою.

Але пан і пані Куттс описали демонтаж як “величезний подвиг”, який обійшовся їм у 50 000 фунтів стерлінгів гонорару, а інші платежі ще не завершені.

Тепер подружжя сподівається продати картину, пообіцявши при цьому замінити її копією.

Глядачі з жахом спостерігали за падінням витвору мистецтва, один з них кричав, що його “вкрали у міста”, а інший сказав, що їм “сумно бачити, як він зникає”.

Джон Брандлер, арт-дилер з Лоустофту, був “приголомшений” втратою для міста.

Він сказав: “Бенксі зробив місту найдивовижніший подарунок, і, по суті, його втрачено.

Вона має коштувати семизначну суму – від 1 до 3 мільйонів фунтів стерлінгів”.

За кілька тижнів до цього твір мистецтва був загорнутий у риштування, а в січні почалася паніка, коли забрали підмостки.

Але мер міста Алан Грін у лютому запевнив мешканців, що витвір не вивозять, а риштування стоять для того, щоб стабілізувати стіну.

Пізніше зйомки з дрону показали присутність поліції, оскільки дороги на Данія Роуд і Катвейк Вей були тимчасово перекриті для проведення операції з видалення муралу.

Мурал був намальований художником у серпні 2021 року.

Представник міської ради Лоустофта заявив, що влада “виявила, що мурал “Чайка Бенксі” був знятий вночі”.

Вони додали: “Цей витвір мистецтва приваблював туристів і був темою для розмов про Лоустофт на національній арені.

Однак будівля перебуває у приватній власності, тому міська рада Лоустофта не має жодної юрисдикції щодо будівлі чи будь-якої іншої інформації про наміри власника”.

Представник Ради Східного Саффолка сказав: “Хоча ми, звичайно, розчаровані повідомленням про зняття чайки Бенксі з будівлі в Лоустофті, це, в кінцевому рахунку, право власника приймати рішення щодо своєї власності.

“Ми визнаємо, що роботи Бенксі, за своєю природою, не завжди можуть бути постійними елементами.

Ми залишаємося вдячними за увагу, яку Бенксі привернув до Лоустофту – міста з бурхливо розвиненою мистецькою та культурною сценою, яка буде продовжувати набирати обертів”.

Нагадаємо також, що в Ірпені демонтували частину стіни будинку із графіті Бенксі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube