Молдова не запроваджуватиме обмеження на імпорт зернових та олійних з України


16:2711.05.2023

Ані транзит української продукції через Молдову, ані її імпорт не несуть негативного впливу на внутрішній ринок країни, тож їх обмеження та заборона недоцільні і запроваджуватись не будуть, заявив міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля, пише УНН з посиланням на NewsMaker.

За словами міністра сільського господарства країни Володимир Боля, обсяг імпорту сільськогосподарської продукції з України незначний. Загалом імпортували близько 177 тонн пшениці та 4 тис. тонн насіння соняшнику. Молдові недоцільно запроваджувати обмеження на імпорт зернових та олійних культур з України.

Цитата

“Введення обмежень на імпорт нічого б не вирішило. Це не призвело б ні до підвищення відпускних цін для молдовських фермерів, ні до зниження собівартості. Це рішення дало б нульові результати. Навпаки, Україна ввела б обмеження на ввезення молдовської продукції, і тоді багато чого було б втрачено”, – заявив Боля.

Елеватори в Молдові дають змогу зберігати близько трьох мільйонів тонн продукції, тож молдовським фермерам є де зберігати зерно. Водночас міністерство уважно стежитиме за імпортом, щоб вчасно вжити заходів підтримки молдовських аграріїв.

Міністр також прокоментував можливу заборону транзиту зерна з України через Молдову. Міністр зазначив, що влада Кишинева не розглядає такого заходу.

“Транзит не впливає на нас негативно. Завдяки транзиту “Залізниця Молдови” змогла реабілітуватися, підприємство виплатило зарплату і навіть підвищило її. Проблема виникає з автомобільними вантажоперевезеннями – очікування на митниці в Румунії. Ми зацікавлені в розвитку залізничного транспорту. Це набагато вигідніше, ніж автомобільний транспорт”, – наголосив міністр сільського господарства країни.

Володимир Боля також повідомив про додаткові субсидії обсягом 100 млн леїв (понад 20 млн євро), які уряд може виділити, щоб підтримати молдовських сільгоспвиробників.

Читайте: Молдова запровадить тимчасову заборону на імпорт продовольства з України



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube