Невідомий хакер зламав криптогаманці російських силовиків і направив гроші на ЗСУ


08:5002.05.2023

Таємничий біткойнер, схоже, використав блокчейн Біткоїна проти російської держави, викривши сотні гаманців, які, ймовірно, належать спецслужбам, повідомляє компанія Chainalysis, що займається відстеженням криптовалют.
Невідомий використав особливість документування транзакцій в блокчейні Біткоїн, щоб ідентифікувати 986 гаманців, контрольованих Агентством зовнішньої військової розвідки (ГРУ), Службою зовнішньої розвідки (СВР) і Федеральною службою безпеки (ФСБ), йдеться в повідомленні Chainalysis, яка тісно співпрацює з урядом США, опублікованому на сайті CoinDesk. У повідомленнях, написаних російською мовою, месник звинувачує гаманці у причетності до хакерських атак.

Про це повідомляє CoinDesk.

Поки неясно, чи відповідають дійсності ці звинувачення, оскільки три відомства не відповіли на запит CoinDesk про коментарі. Більш очевидним є те, що ця людина отримала контроль над принаймні деякими адресами, які, як вона стверджує, належать Росії, можливо, за допомогою хакерських атак або навіть (якщо вірити заявам) за допомогою своїх співробітників.
Ці звинувачення, що з’явилися за кілька тижнів до неспровокованого вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, стали неочікуваним криптографічним поворотом у конфлікті, якого і так було чимало. Уряд України використовував криптовалюту для збору десятків мільйонів доларів на військові потреби. Деякі з гаманців, пов’язаних з Росією, про які йшлося в дослідженні Chainalysis, навіть надсилали гроші в Україну.
Підкріплюючи твердження таємничого біткоїна, Chainalysis стверджує, що принаймні три адреси нібито російських гаманців раніше були пов’язані з Росією третіми особами. Дві з них були причетні до атаки Solarwinds, а третя оплачувала сервери, які використовувалися в російській кампанії з дезінформації під час виборів 2016 року.
Chainalysis також зазначає, що звички витрачання біткоїнів свідчать про те, що вони серйозно ставилися до своїх заяв. Ця особа фактично знищила біткоїнів на суму понад $300 000, поки описувала свої звинувачення в блокчейні – набагато більше, ніж необхідно для використання поля OP_RETURN в блокчейні біткоїнів.
“Той факт, що відправник OP_RETURN хотів і зміг спалити біткоїни на сотні тисяч доларів, щоб поширити своє повідомлення, робить, на нашу думку, більш імовірним, що його інформація є точною”, – йдеться в прес-релізі Chainalysis.
Після вторгнення Росії в Україну відправники припинили робити написи. Пізніше вони відновили свою діяльність, натомість надсилаючи пов’язані з Росією біткоїни на українські адреси допомоги.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube