З особливим статусом. Україну на Лондонському книжковому ярмарку представлятиме 21 видавництво


11:5214.04.2023

Україну на Лондонському книжковому ярмарку, що відбудеться з 18 по 20 квітня в Olympia London, представлятиме 21 видавництво.

Про це інформує пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

На Лондонському книжковому ярмарку, що відбудеться з 18 по 20 квітня в Olympia London, Україна матиме особливий статус: Guest Spotlight («Країна у фокусі уваги»). Завдяки підтримці організаторів ярмарку Україні безплатно наданий стенд площею 49,5 м. кв. під номером 2B01. Український стенд, головним організатором якого є Український інститут книги, постав як результат спільних зусиль УІК і партнерів: МКІПМЗСПосольства України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної ІрландіїЛондонського книжкового ярмаркуБританської РадиУкраїнського інститутуPEN Ukraine та English PEN, Українського інституту в ЛондоніCulture AmbassadorЛьвівського БукФорумуУкраїнсько-єврейської зустрічіУкраїнської бібліотечної асоціації та Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів

Основною темою українського національного стенда є експозиція «Зруйнована бібліотека», що містить меблі зі зруйнованих бібліотек України. Гасло стенда — «Sensitive Content»(«Чутливий вміст»), що привертає увагу міжнародної спільноти до руйнування українських бібліотек, яке відбулося внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України. 

З особливим статусом. Україну на Лондонському книжковому ярмарку представлятиме 21 видавництво 1

«Завдяки співпраці УІК з партнерами українським авторам вдасться розповісти свою історію на одному з найважливіших культурних майданчиків — Лондонському книжковому ярмарку. З початком війни наша реальність змінилася: ми стали свідками того, що соціальні мережі приховують, позначаючи фото як «Sensitive Content». Наша правда спрямована не на те, щоб вражати, а на те, щоб свідчити про злочини, які щодня вчиняють росіяни проти українців та української культури. Ми навчилися рухатися далі, писати й видавати книжки, але наш досвід тепер назавжди з нами. Цю дуальність ми показуємо проєктом Дарії Білої та Софії Гупаловської на нашому стенді: нові книги з України і меблі зі зруйнованих унаслідок російських обстрілів українських бібліотек. Ми покрили понівечені війною бібліотечні меблі та книги білою фарбою. Ми заблюрюємо реальність, щоб могти жити далі, але вона проступає і промовляє, зокрема, крізь нові українські книжки. Правда має звучати — правда про війну, письмо під час війни і те, яким мистецтво буде після неї, коли Україна здолає колонізаційний тиск росії», — переконана директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

На українському колективному стенді будуть представлені близько 300 книжок від 21 видавництва:«Артбукс», «АССА», «Навчальна книга — Богдан», «Букс енд Картунс», «Віхола», «Видавництво Старого Лева», «Кліо», «Ковчег Україна», «Наш формат», «Ранок», «Саміт-книга», «Час майстрів», видавництво «їzhak», ist publishing, «Парасоля», Видавництво «ТУТ», CP Publishing, Ukraїner, а також Національний Центр «Мала академія наук України», Harvard Ukrainian Research Institute та Українсько-єврейська зустріч (УЄЗ).

З українською програмою, яка була підготовлена спільними зусиллями партнерів участі України у ЛКЯ, можна ознайомитися тут.  

Важливою частиною концепції стенда є ініційована Посольством України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії благодійна складова, спрямована на відновлення зруйнованих і пошкоджених бібліотек та поповнення бібліотечного книжкового фонду бібліотек з Чернігова, Бучі та інших регіонів, що постраждали внаслідок війни. У партнерстві з PEN Ukraine під час роботи стенда триватиме збір коштів на підтримку пошкоджених українських бібліотек, до якого зможуть долучитися всі учасники та відвідувачі ярмарку.

«Ми маємо честь вітати Україну в ролі нашого гостя в центрі уваги та раді прийняти українських видавців і багатьох україномовних осіб як особисто, так і віртуально, оскільки вони досліджують багату літературну культуру своєї країни, а також вплив війни на літературний продукт та розмови. З сотнями доповідачів і десятками тем програма Лондонського книжкового ярмарку обіцяє безліч глибоких дискусій про кожен з аспектів галузі, що спонукає до роздумів», — коментує роль України на ярмарку директор Лондонського книжкового ярмарку Ґарет Реплі. 

Щороку на Лондонському книжковому ярмарку укладаються угоди з купівлі та продажу прав, а також дистрибуція контенту в різних форматах: тексти, аудіо, відео, цифрові технології. Під час ярмарку очікується понад 25 000 відвідувачів — професіоналів видавничої справи зі 135 країн. Участь у роботі ярмарку візьмуть представники 1000 організацій із 60 країн. Загальна програма ярмарку містить 220 заходів. 

Цього року УІК вже організував участь українських видавців у Вільнюському книжковому ярмарку та Болонському ярмарку дитячої книги

Нагадаємр, в Миколаєві побачила світ книга “Силуэты старого города” (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube