В Миколаєві побачила світ книга “Силуэты старого города” (ФОТО)


10:3014.03.2023

В Миколаєві, у видавництві Ірини Гудим, побачила світ книга “Силуэты старого города”, увійшли 30-річні дослідження історика, співробітника Миколаївського обласного краєзнавчого музея Ігоря Гаврилова про миколаївські вулиці.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомила видавець Ірина Гудим, передає Інше ТВ.

Ця книга «зародилась» після започаткування в 2019 році міській газеті «Вечерний Николаев» серії статей авторства історика Ігоря Гаврилова та журналістки Наталії Христової про миколаївські вулиці. І у цих статтях скрупульозно було «відстежено» практично кожен будинок в історичному центрі міста, названі його власники, які змінювали одне одного протягом десятиліть, або навіть століть.

«Понад тридцять років зберігач документальних фондів, старший науковий співробітник Миколаївського обласного краєзнавчого музею Ігор Гаврилов працював із старими документами. Праця його – довга і копітка. Листок за листком досліджував події сторічної, двохсотрічної давності. Скільки ж тисяч таких листків тримав він у руках, перебуваючи у пошуках дати, імені, прізвища, номери будинку, адреси?

Історик працював із матеріалами обласного архіву, краєзнавчого відділу обласної наукової універсальної бібліотеки, з архівами, розміщеними в Інтернеті. Інформацію для своїх досліджень черпав з управлінської та містобудівної документації, метричних книг, історичних відомостей, старих щоденників та мемуарів, підшивок старих газет. Одних метричних книг за роки досліджень переглянуто більше двох половиною тисяч!

А ще він вивчав сотні відкритих листів на відведення земельних ділянок у місті та сотні актів купівлі-продажу нерухомості. Вів величезне листування з нащадками наших городян, які мешкають нині в інших містах та країнах, скрупульозно опрацьовував накопичену інформацію. Зібрані імена, дати, факти Ігор Гаврилов систематизував, збудував хронологію міських подій, ланцюжка людських взаємин, накреслив родовід дерева миколаївських сімей.

У цій книзі зібрані віртуальні екскурсії старим містом: передусім маршрути вулицями «поздовжнім» – від Артилерійської до Садовий. З «поперечних» вулиць представлено найголовнішу – Адміральську. Окремі нариси присвячені найцікавішим миколаївським будинкам: «Будинок Арсенія Косякова», «Від синематографа до мультиплексу» (кінотеатри Миколаєва), «Тюремний маршрут: гауптвахта-острог-«Бухтіївка»-каторжна В’язниця».

На жаль, немає в живих нашого чудового історика Ігоря Гаврилова та його надійного друга, соратника та помічника Інни Гаврилової, ця книга присвячується їхній світлій пам’яті.

І лише завдяки завзятості та праці Наталії Христової проект відбувся, і тепер ви можете тримати цю чудову та унікальну книгу в руках», – написала видавець Ірина Гудим.

Як повідомляло Інше ТВ, Асоціація учасників та інвалідів АТО з Миколаєва готує книги для дітей, батьки яких воюють



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube