В Чехії за підтримку збройної агресії росії 65 чоловік отримали звинувачення


06:0614.04.2023

За прояв підтримки російської агресії проти України та геноциду її народу, за заклики до обмеження прав людини поліцейські в Чеській Республіці звинуватили 65 осіб.

У більшості випадків йдеться про заяви в соціальних мережах або різні графіті, зроблені за допомогою балончиків з фарбою. Щодня поліцейські приймають від громадян десятки відповідних сигналів.

Про це розповів прессекретар Поліцейської президії Йозеф Боцан, пише «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

У деяких випадках справді йдеться про скоєння кримінального злочину або адміністративного порушення, але також досить часто поліцейські констатують, що опубліковані висловлювання, хоч і виходять за будь-які межі етики, однак, достатньої підстави для порушення справи не надають.

«Наразі ми можемо говорити про 65 фігурантів, щодо яких розпочалося кримінальне провадження. Належне розслідування здійснюється зараз або вже було завершено в рамках скороченої підготовчої перевірки», – коментує Йозеф Боцан.

Значна частина перевірок стосується написів спреєм на стінах тих чи інших об’єктів. «Наприклад, часто ми перевіряємо повідомлення про антиукраїнські гасла чи на підтримку дій росії. Є, однак, випадки прямої згоди з геноцидом чи підтримки рухів, які прагнуть обмеження прав і свобод громадян», – каже прессекретар Поліцейської президії.

Також часто слідчі перевіряють висловлювання учасників різних дискусій у соцмережах.

«Заяв в інтернет-просторі справді доводиться перевіряти чимало. Чати дають людям відчуття анонімності, і їм здається, що можна висловлюватись, як їм завгодно. Природно, що права вільно висловлювати свою позицію не позбавляють нікого, але й способи висловлювань мають свої межі. Потрібно пам’ятати, що, якщо йтиметься про протизаконні дії, то обов’язково настануть наслідки. Здійснювані нами пошуки винних в онлайн-просторі досить успішні. Випадки бувають різні, виникають складності, якщо йдеться про взаємодію із закордонними власниками серверів. Застосовувана методика розслідування, однак, досить ефективна, і нам вдається дістатися конкретних авторів», – підкреслив прессекретар Поліцейської президії.

Як повідомляло Інше ТВ, На Миколаївщині минулого року до суду скеровано 104 обвинувальних акти проти основ нацбезпеки та глорифікації дій окупантів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube