«Петриківський розпис» Лесі Сайковської: в Миколаєві відкрилась ще одна виставка (ФОТО)


10:3701.04.2023

31 березня у Центральній міській бібліотеці імені М.Л.Кропивницького розпочала роботу персональна виставка «Берегиня традицій» художниці Лесі Сайковської.

 Експозиція робіт мисткині продовжує творчий цикл «Берегині України», де свою творчість вже продемонстрували 5 майстринь «Арт-спокуси». Це спільний проєкт представниць асоціації та фахівців бібліотеки, що має на меті ознайомити широкий загал з творчістю жінок Міста-Героя Миколаєва, головною місією яких є збереження та відродження основоположних цінностей життя.

Про це повідомили в управлінні з питань культури і охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, передає Інше ТВ.

Для персональної виставки Леся Сайковська підготувала 25 творчих робіт: декоративні панно з петриківського й таврійського розписів, мальованки і тарілі. Двоюрідна тітка художниці ‒ Олена Коркішко, відома миколаївська майстриня з петриківського розпису, яка також була присутня на заході, прищепила Лесі любов до народної творчості, і тим самим визначила долю племінниці. Навчання у Дитячій художній школі, Миколаївській філії Київського Національного університету культури і мистецтв за спеціальністю «Художник-майстер, викладач декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва» лише відточували її талант і майстерність. Понад 25 років Леся Сайковська працює в позашкільній освіті, передаючи свої знання та вміння дітям. З 2017 року обіймає посаду завідувачки організаційно-масового відділу Миколаївської міської станції юних техніків та одночасно є керівницею гуртка декоративно-ужиткового мистецтва. Мисткиня проводить захоплюючі майстер-класи для дітей і дорослих, навчаючи їх основам українського художнього розпису. «Петриківкою» пані Леся захоплюється вже понад 20 років, протягом двох останніх ‒ опановує таврійський розпис Миколаївщини. За цей період майстриня створила понад 50 декоративних панно та безліч розписних виробів: таці, тарілі, мальованки, скриньки, жіночі прикраси, іграшки тощо. Кращі роботи майстрині зберігаються у фондах обласних музеїв. Безмежну любов до українських традицій і талант пані Леся передала своїй доньці Тетяні. Три покоління майстринь творчої родини Коркішко-Сайковських популяризують мистецтво рідного міста та області на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Насолодитися роботами талановитої художниці можна до 23 квітня за адресою: вул. Потьомкінська, 143-А.

Як повідомляло Інше ТВ, “Фортеця Півдня”: у Миколаєві відкрили виставку-інсталяцію про життя міста під час війни (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube