Що далі? Оприлюднений графік виселення УПЦ МП з Лаври


22:1929.03.2023

30 березня комісія Міністерства культури почне приймати державне майно національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, яке має передати Українська православна церква Московського патріархату. Останній об’єкт має бути перевірено та передано 1 травня 2023 року. Про це LIGA.net повідомила Мар’яна Томин, директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури.

Перший етап прийому-передачі об’єктів, що перебувають в користуванні Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, має пройти з 30 березня до 11 квітня. За цей час комісія прийме 34 об’єкти.

На другому етапі, який триватиме 12-21 квітня, УПЦ МП має безперешкодно звільнити 19 об’єктів, зокрема будівлі академії, семінарії та митрополії.

Третій етап прийому триватиме з 21 квітня до 1 травня та передбачає передачу 27 об’єктів, зокрема споруд на території колишньої інфекційної лікарні.

Загалом УПЦ МП має передати 80 об’єктів.

“План наступний: зайшли на об’єкт, перевірили та опечатали. Після цього вони (представники монастиря. – Ред.) не зможуть туди потрапити. І так до останнього об’єкта”, – пояснює співрозмовник з міжвідомчої групи, створеній на підставі рішення РНБО.

Комісія працюватиме без супроводу правоохоронних органів.

“Якщо ченці закриються і відмовлять у доступі, тоді це стаття 191 Кримінального кодексу – привласнення майна, – пояснює співрозмовник. – Ми будемо рухатись виключно в правовому полі, не підіграючи ворожій пропаганді”.

Коментуючи заяву УПЦ МП про відсутність законних підстав для “виселення”, співрозмовник нагадує: “Власник [Лаври] – держава. Для розриву договору не потрібне рішення суду. Це їм (УПЦ МП. – Ред.) потрібно рішення суду, щоб залишитися”.

Раніше митрополит Климент, керівник інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, заявив, що монастир не збирається залишати територію заповідника, тому що для цього немає юридичних підстав.

На запитання, навіщо тоді УПЦ МП вивозила речі з монастиря, відповідає, що більшість речей залишилася. А комісія з опису речей “не працюватиме, бо немає судового рішення”.

Нагадаємо: віра не заважає? Колишній намісник Лаври від московського патріархату Павло прокляв Президента та його родину (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube