Юпітер, Меркурій, Венера, Уран і Марс – через декілька днів побачимо парад планет


17:1225.03.2023

Немає нічого незвичайного у тому, щоб побачити у нічному небі вирівнювання двох чи трьох планет. Але 28 березня 2023 року жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне явище – вирівнювання одразу п’яти планет Сонячної системи. Під час цього параду планет в одну лінію вишикуються Юпітер, Меркурій, Венера, Уран і Марс.

Про це пише Фокус з посиланням на Daily Mail.

Наприкінці березня можна буде спостерігати в небі рідкісне вирівнювання планет Сонячної системи, адже цілих п’ять світів Юпітер, Меркурій, Уран, Марс і Венера вишикуються в один ряд під час явища, яке відомо, як парад планет. Хоча це не зовсім наукова назва цієї події, проте багато людей пов’язують вирівнювання планет у нічному небі саме з цим терміном.

За словами вчених, у вівторок, 28 березня, після заходу Сонця всі 5 планет буде видно в небі досить добре. Найяскравішими планетами в цьому випадку будуть Меркурій та Юпітер, які будуть видно над горизонтом, а також Венера, яка буде трохи вищою у небі. Трохи гірше буде видно Марс, а щоб побачити Уран знадобиться бінокль.

За словами Бет Біллер з Единбурзького університету, Великобританія, у самому вирівнюванні планет, коли візуально вони здаються на одній лінії немає нічого незвичайного, якщо йдеться про дві або три планети. Але вирівнювання п’яти планет – це рідкісне явище. Наприклад, такий парад планет можна було спостерігати у 2022, 2020 та 2016 роках. Минулого року мешканці північної півкулі Землі могли спостерігати за вирівнюванням Меркурія, Венери, Марса, Юпітера та Сатурна.

сонячна система
Наприкінці березня можна буде спостерігати в небі рідкісне вирівнювання планет Сонячної системи, адже цілих п’ять світів Юпітер, Меркурій, Уран, Марс і Венера вишикуються в один ряд під час явища, яке відомо, як парад планет.Фото: CORDIS

За словами Біллер, найлегше можна буде розрізнити в небі Венеру та Юпітер. Власне, ці дві планети вже можна було спостерігати на близькій відстані одна до одної за останні кілька тижнів. Хоча Марс буде не таким яскравим, все ж таки неозброєним оком його також можна буде розрізнити. Що ж до Меркурія, його видно буде лише у разі, якщо небо буде дуже чисте. А Уран без бінокля чи телескопа виявити практично неможливо.

Водночас вчені вказують на те, що залежно від місця розташування людини та наявності таких перешкод як високі дерева та будівлі, побачити всі 5 планет одночасно може бути складно. Але якщо дуже постаратися і до того ж використати бінокль, то парад планет у березні запам’ятається надовго, вважають вчені.

За словами астрономів, навіть якщо ви пропустите неймовірне космічне видовище цього місяця, то взагалі 2023 року очікується ще кілька подій вирівнювання планет. Наприклад, у квітні можна буде побачити, як вишикувалися в лінію Меркурій, Уран, Венера і Марс, а під час іншої подібної події цього місяця в ряд вишикуються Марс, Венера, Уран і Меркурій.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube