До Польщі повернулися викрадені нацистами «Ecce Homo» та «Mater Dolorosa»


14:1918.03.2023

Диптих із майстерні Дірка Боутса «Ecce Homo» та «Mater Dolorosa» повернувся до колекції Музею замку в Ґолухові.

Картини були викрадені німцями під час  Другої світової війни. Сьогодні їх урочисто повернули на місце в музей замку в Ґолухові після завершення реконструкції.

Про це повідомляє «Польське Радіо», передає Інше ТВ.

Під час церемонії віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Пьотр Ґлінський сказав, що повернення картин було одним із найважливіших процесів реституції, які його міністерство розпочало за останні роки.

«Сьогодні дві чудові картини Дірка Бутса повертаються до свого дому. Це межа 15-16 століть, картини, які буде вміщено саме на тих місцях, з яких спершу було знято, а потім викрадено у 1939 році. Картини були придбані Ізабелою Дзялинською, уродженою Чарторийською, і були в колекції замку Голухув».

Віце-прем’єр Глінський пояснив, що німці вивезли картини з Польщі під час Варшавського повстання. У 2019 році співробітники Міністерства культури натрапили на них під час пошуку в Інтернеті в регіональному музеї в Понтеведрі, в Іспанії.

За оцінками Міністерства культури, Польща втратила щонайменше півмільйона окремих творів мистецтва під час Другої світової війни. За останні 7 років у всьому світі було знайдено близько 600 творів мистецтва. Зараз Міністерство веде 135 реституційних процесів у 15 країнах.

Як повідомляло Інше ТВ, Польща подала до рф 20 заяв про реституцію творів мистецтва, вивезених до СРСР Червоною Армією під час Другої світової війни, і готує ще 7



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube