Польща подала до рф 20 заяв про реституцію творів мистецтва, вивезених до СРСР Червоною Армією під час Другої світової війни, і готує ще 7


07:3319.09.2022

З усіх країн, які брали участь у Другій світовій війні, були окуповані чи воювали, саме Польща зазнала найбільших втрат, у тому числі в галузі культури та мистецтва, тому що вона стала жертвою двох агресорів – Німеччини та СРСР.

14 вересня в Польщі стартував загальнонаціональний проект під назвою «Порожні рами», який має нагадати про твори мистецтва та історичні будівлі, розграбовані під час Другої світової війни — як німцями, так і совєтами.

Про це повідомляється на сайті міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща з посиланням на віце-прем’єра, міністра культури та національної спадщини, проф. Петра Глинського, передає Інше ТВ.

Польща була окупована Німеччиною і СРСР у 1939 році, і вже до 1942 року втрати становили понад половину всього музейного фонду Польщі. Дотепер у багатьох польських музеях є порожні рами – символ втрат творів мистецтва. В рамках акції «Порожні рами» у 12 музеях по всій Польщі будуть розміщені спеціальні таблички, які нагадують про втрати Польщі в галузі культури під час війни та, зокрема, про твори, втрачені з цих установ.

Віце-прем’єр зазначив, що від початку війни німці здійснювали планомірне та систематичне пограбування польських державних, приватних та церковних колекцій. Він підкреслив, що після того, як Червона Армія увійшла на територію Польщі, діяли т.зв. трофейні бригади – підрозділи, які грабували витвори мистецтва.

«Ми не можемо точно оцінити масштаби пограбувань совєтами. У випадку із сотнями тисяч об’єктів, втрачених Польщею внаслідок Другої світової війни, слід веде до російської федерації та колишніх радянських республік. Однак відсутність доступу до російських музейних ресурсів та архівних джерел, включаючи експортні списки, ускладнює визначення того, скільки польських витворів мистецтва та пам’яток сьогодні перебуває в росії», – заявив міністр культури.

Наразі польська сторона направила до росії дипломатичними каналами 20 заяв про реституцію, що охоплюють кілька тисяч окремих об’єктів. Наприклад, твори Брейгеля Старшого, Кранаха Старшого, архіви Освенцима, рукопис Юліуша Словацького «Подорож на Схід» або нумізматична колекція з Мальборку, що налічує понад 14 000 екземплярів. Але уряд російської федерації поки що не розглянув жодну з пред’явлених вимог.

Глава Мінкульту наголосив, що за останні роки вдалося виявити ще сім творів мистецтва, викрадених Червоною армією із польських колекцій, які й сьогодні перебувають у росії. Він зазначив, що відповідно до міжнародного права Росія зобов’язана повернути польські культурні цінності, викрадені під час війни.

«Справи про розкрадання культурних цінностей немає терміну давності – не тільки у етико-моральному вимірі, а й у сфері міжнародного права. Польська держава ніколи не припинить пошук та повернення культурних цінностей, пограбованих у результаті Другої світової війни. (…) Міністерство культури та національної спадщини, діючи відповідно до своїх повноважень, готує ще сім заяв про реституцію щодо творів мистецтва, вивезених з Польщі до СРСР у результаті Другої світової війни», – наголосив проф. Петро Глинський.

Міністр культури та національної спадщини повідомив, що предмети, які розшукує Міністерство культури, було ідентифіковано у колекціях Музею образотворчих мистецтв. А. Пушкіна у Москві. Картини походять з Познані, Лодзі, Вроцлава та Вілянова, а три роботи – з довоєнної колекції Садиби Чарторийських у Голухові.

На даний час Польща веде 130 процесів реституції у 15 країнах світу, і за останні 6 років вдалося повернути понад 600 втрачених творів мистецтва з різних країн, але жодної – з росії.

Як повідомляло Інше ТВ, Латвія добровільно відшкодує єврейській громаді 40 млн. євро за майно, загублене під час Голокосту.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube