За схвалення російського вторгнення в Україну чеські суди винесли вже 9 обвинувальних вироків


06:0616.03.2023

За даними Верховної прокуратури Чеської Республіки, за схвалення російської агресії в Україні чеські суди винесли вже дев’ять вироків, які набрали чинності.

Звинувачення висувалося щодо 58 осіб. У 90 випадках розпочато розслідування, яке перебуває на стадії попередньої перевірки.

Про це пише «Радіо Прага», передає Інше ТВ.

Ще в лютому 2022 р. генеральний прокурор Ігор Стршиж нагадав громадянам Чехії, що публічні заяви, зроблені під час демонстрацій, або опубліковані в соцмережах, автори яких схвалюють вторгнення Росії в Україну, можуть розцінюватися як кримінальний злочин.

В інтерв’ю газеті «Právo» Стршиж уточнив, що лише один із дев’яти засуджених потрапив за ґрати. Активіста Патріка Тушла наприкінці 2022 р. було засуджено до 9 місяців позбавлення волі за висловлювання, що розпалюють ненависть щодо українців. Свої заяви він публікував у вигляді ролика у соцмережах. В інших випадках суди засудили обвинувачених до умовних строків або штрафів.

Після того, як 24 лютого 2022 р. РФ вторглася в Україну, генпрокурор Чехії Ігор Стршиж повідомив, що публічна підтримка російської агресії у певних випадках може розцінюватися як кримінальний злочин – підтримка злочинного діяння, а в деяких випадках як підтримка геноциду. Відповідно до чеського законодавства, подібні дії можуть каратися позбавленням волі строком до року у першому випадку та від 6 місяців до трьох років – у другому.

Як повідомляло Інше ТВ, На Миколаївщині минулого року до суду скеровано 104 обвинувальних акти проти основ нацбезпеки та глорифікації дій окупантів



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube