І знову все упирається в літаки. В США вивчають можливість встановлення сучасних ракет на українські МіГи


09:4708.03.2023

Американські військові вивчають, чи можна встановити передові західні ракети класу “повітря-повітря” на українські літаки МІГ.

Про це пише видання Politico з посиланням на анонімні джерела до Міноборони США.

Повідомляється, що йдеться про ракети середньої дальності AIM-120, які призначені для запуску із західних винищувачів, таких як F-16. Передбачається, що якщо робота буде успішною, це буде вперше, коли Сполучені Штати нададуть українській авіації запускати ракети клас “повітря-повітря”.

Така допомога може стати частиною розв’язання проблеми України у нестачі авіації. Так, Київ просить Сполучені Штати та інші країни Заходу сучасні винищувачі, щоб використовувати їх для захисту від російської агресії.

Журналісти нагадали, що Сполучені Штати вже надали Україні ракети класу “повітря-земля” AGM-88B. Їх вдалося адаптувати до літаків МІГ і використовувати проти російських радарів і систем ППО. Також Пентагон уже надав Україні системи для створення “розумних бомб” JDAM, які також запускаються із літаків.

У матеріалі сказано, що процес інтеграції ракет AIM-120 з літаками МІГ пов’язаний із певними труднощами. Так, ракета має бути не тільки фізично встановлена на літак, а й взаємодіяти з його радаром. Перед запуском радар літака повинен вказати ракеті на ціль і спрямовувати її доти, доки вона не буде досить близькою. Основна проблема в тому, що американські та радянські системи настільки різні, що ракета та літак не можуть “спілкуватися” один з одним.

За словами джерел, саме ці проблеми зараз вирішують американські спеціалісти.

Ракета класу “повітря-повітря” середньої дальності. Призначені для ураження повітряних цілей за межами прямої видимості. Крім США, перебуває на озброєнні ВПС Великобританії, Німеччини та інших країн-членів НАТО.

У разі успіху ці зусилля можуть стати частиною вирішення проблеми потреби Києва в додаткових вогневих засобах і засобах протиповітряної оборони, оскільки і Україна, і Росія готуються до масштабних наступальних операцій цієї весни. Минулого тижня високопоставлені американські генерали приймали українських військових у Вісбадені, Німеччина, для проведення низки навчань, які допоможуть Києву підготуватися до наступного етапу війни.

Американські військові вважають, що Київ готується до наступу протягом наступних шести-восьми тижнів, коли потеплішає і українські війська завершать навчання з тактики загальновійськових маневрів у Німеччині, заявили представники Міністерства оборони США. Чиновники стурбовані тим, що в Україні закінчуються засоби протиповітряної оборони, оскільки Росія продовжує ракетні атаки і навіть надсилає повітряні кулі з радіолокаційними відбивачами, щоб виснажити українські ракети.

Україна наполягає на отриманні сучасних винищувачів для участі в конфлікті, зокрема, для допомоги в протиповітряній обороні, але поки що західні лідери не надто охоче надсилають більш досконалі літаки, такі як F-16. Двоє українських пілотів перебувають у США для оцінки своїх навичок на тренажерах на базі ВПС Національної гвардії в Тусоні, штат Арізона, але офіційні особи заявили, що вони не будуть літати на американських літаках.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube