Скоро весна. Як правильно обрати насіння і зробити тепличку з 5-літрової банки (ФОТО)


13:2111.02.2023

Вже на старті новий дачно-городний сезон, тому час купувати насіння і сіяти розсаду. Але як в магазині вибрати правильний пакетик з насінням майбутніх помідорів, огірків, перців, зелені чи іншої городини?

Про це пише Semena.in.ua.

Уважно читайте упаковку

Якщо ви купуєте на ринку, не варто дуже довіряти похвальбі продавців. Натомість треба уважно вивчати упаковку і вміти читати інформацію, надруковану на ній.

Звертайте увагу на такі дані:

Назва культури, сорту/гібриду. Це дані, які вказуються на упаковці великими літерами і на видному місці. На упаковці є короткий опис умов і термінів вирощування культури (часто це схема).

Номер партії товару. Кожна партія, яка є в роздрібній торгівлі, має “Сертифікат якості”. Тому у разі виникнення претензій до якості насіння, вистежити партію легко саме по номеру. Так само можна буде докупити насіннєвий матеріал з тієї ж партії, якщо вам не вистачить.

Термін придатності або зберігання. Подивіться на місяць і рік фасування та придатності. Дата, в ідеалі, має бути проштампована, а не надрукована в друкарні. Якщо термін придатності минув, таке насіння краще не брати.

Номер ДСТУ. Насіння в пакетиках, якщо воно упаковане офіційними виробниками, проходить контроль на відповідність ДСТУ.

Кількість насіння. Виробник посівного матеріалу, як правило, вказує не грами, а кількість насіння в упаковці. Це дозволяє порахувати, яке насіння і в якій кількості потрібне для посіву.

Схожість посівного матеріалу. Зазвичай, такий відсоток не може дорівнювати 100, адже ніхто не може гарантувати такий результат. Але 80% і вище – це високий показник схожості.

Попередження виробника. Наприклад, на упаковці може бути напис: “Насіння не потрібно прогрівати і протруювати”. Це означає, що передпосівну обробку вже проведено.

Як вибрати насіння на розсаду, щоб отримати багатий урожай

Хороше насіння дасть хороший врожай (фото: freepik)

Сорт чи гібрид?

Сорт – це група рослин, яка в результаті селекції отримала набір характеристик, що відрізняють цю групу від інших. Якщо зібрати насіння із сортових культур, воно добре зійде і дасть високий урожай на наступний сезон. При цьому урожай буде, як і роком раніше.

Сорти зберігають властивості не одне покоління, краще переносять перепади погодних умов, ростуть на різних ґрунтах, невибагливі до умов вирощування.

Однак, є у сортів і недоліки. Зокрема, більшість сортів мають потребу в мухах або бджолах для запилення, тому вирощувати сорти в теплиці досить складно. Вони часто схрещуються самі по собі, тому отримати чистий сорт непросто.

Сортові огірки часто гірчать, а урожайність сортових рослин нестабільна – один кущ може давати хороший урожай, а інший поруч – майже не плодоносити. Грибки і віруси люблять сортові культури, при цьому захворювання передаються у спадок.

Що таке гібриди? Щоб поліпшити смак, форму, стійкість до хвороб, кілька сортів схрещують між собою і отримують гібрид. Але якщо зібрати насіння з гібридних рослин і посіяти на наступний сезон – не факт, що вийде виростити рослину з такими ж характеристиками, як торік.

Гібриди 1-го покоління F1 – вони найбільш урожайні. F2 – гібрид 2-го покоління, у них бувають не так сильно виражені кращі якості, але все одно їх багато.

У гібридів зазвичай плоди мають однаковий розмір – їх зручно солити, консервувати, вони мають привабливий зовнішній вигляд. Плодоношення на всіх рослинах однаково стабільне. Крім того, гібриди стійкіші до хвороб і шкідливих комах. Гібридам не потрібна допомога ззовні при запиленні, оскільки вони самозапильні.

Недоліками гібридів є те, що вони більш вимогливі до складу ґрунту, умов культивування. Часто потребують більшої кількості підгодівлі, ніж сортові культури. Коштують вони дорожче за сорти, адже робота селекціонерів при виведенні гібридів займає багато часу і сил.

Щоб виростити на власному підвіконні якісну розсаду томатів, перців чи іншої городини, не обов’язково витрачатися на дорогі девайси. Адже зробити міні-теплицю можна з підручних засобів.

Про це дізнайтеся нижче з матеріалу Styler.

Вам знадобиться п’ятилітрова пляшка і 5 хвилин часу

Відкрутіть кришку і акуратно розпиліть горлечко, використовуючи ножівку по металу або нагріте лезо, яке розплавить пластмасу.

За допомогою великого канцелярського ножа зробіть поздовжні розрізи з кожного боку до дна пляшки. В результаті вийде конструкція з двох з’єднаних половинок.

Нижню половинку майбутньої теплиці наповніть пухким родючим ґрунтом.

Для фіксації половинок теплички використовуйте кришку пляшки. Якщо тепличці треба буде подихати, її можна буде відкрити зі сторони дна і поставити підпорку з олівця чи будь-якої палички, що знайдеться у вас під рукою.

Така тепличка ідеально підійде для вирощування розсади і вкорінення живців.

Безкоштовна міні-теплиця для розсади, яку зможе зробити будь-хто

Посадіть в тепличку томати

Підготуйте насіння томатів: протруїть зручний спосіб (якщо це власне насіння, магазинне зазвичай вже оброблене). Також насіння бажано замочити в стимуляторі росту.

Тепличку наповніть грунтовою сумішшю і зволожіть. У ящиках зробіть борозди через 3-4 см і викладіть насіння на відстані 1 см один від одного. Зверху посіви присипте сантиметровим шаром ґрунту, закрийте тепличку і поставте в тепло.

Як правило, томати видають перші паростки на 5-6 день. Як тільки це сталося, розсаду виносять на світло. “Кришку” теплички можна відрізати.

Безкоштовна міні-теплиця для розсади, яку зможе зробити будь-хто



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube