Наступний землетрус у Туреччині може бути ще страшнішим, може постраждати Стамбул


21:4108.02.2023

6 лютого в Туреччині неподалік кордону з Сирією стався землетрус, який став одним із найпотужніших за останні десятиліття. За останніми даними, загинуло понад 11 тисяч людей. Але вчені передбачають, що в країні вже найближчими роками може статися ще один потужний землетрус, і цього разу може постраждати Стамбул з населенням 15 мільйонів людей, повідомляє Медуза.

Про те, що землетрус неминучий, Окан Туйсуз, який тоді був директором Євразійського інституту наук про Землю у Стамбульському технічному університеті, заявляв ще 2006 року.

“Ми знаємо магнітуду. Ми знаємо місце. Ми не знаємо тільки, коли саме воно станеться. Але існує 65% ймовірність того, що Стамбул постраждає від землетрусу магнітудою 7,6 до 2030 року. А це дуже висока ймовірність”, – оцінював учений ймовірність потужного землетрусу у Стамбулі у найближчі роки.

З того часу вчені опублікували ще багато розрахунків, які підтверджували цей тривожний прогноз. Так, ймовірність землетрусу з магнітудою «вище 7», який станеться до 2045 року, оцінювали від 35 до 95%. Прогнозуванням масштабів землетрусу займалися не лише турецькі дослідники, а й експерти з Геологічної служби США, Італії, Франції, Японії і навіть з міжнародних страхових фірм.

Ризик пов’язаний з геологічним розташуванням Стамбула. Він знаходиться на стику Анатолійської та Євразійської тектонічних плит, за 15-20 кілометрів від ділянки Північно-Атлантичного розлому, що проходить під Мармуровим морем.

Рух плит по розлому призводив до великих землетрусів протягом багатьох століть. За останні 500 років потужні катаклізми траплялися шість-сім разів. Один з найбільш катастрофічних землетрусів стався в 1766 році, коли розірвалася гілка розлому поряд з містом. Саме такого сценарію вчені побоюються зараз.

Останній великий землетрус, максимально близький до Стамбула, стався 1999 року. Епіцентр стихії тоді розташовувався у місті Ізміті за 90 кілометрів на південь; загинуло понад 17 тисяч людей. Це був вже сьомий з 1939 року в серії землетрусів магнітудою понад 7,0, які рухаються територією Туреччини зі сходу на захід, уздовж Північно-Анатолійського розлому. Потужні поштовхи поступово підбираються до Стамбула.

Новий землетрус може статися вже в самому місті, і стати більш руйнівнівним, ніж попередні. Як випливає з доповіді, підготовленої мерією Стамбула за підтримки вчених-сейсмологів у 2020 році, за поштовхів магнітудою 7,5 від наслідків стихії різною мірою постраждають усі 39 міських округів. Найбільший ризик руйнувань у європейській частині мегаполісу, біля узбережжя Мармурового моря. Наприклад, в окрузі Авджилар, за розрахунками експертів, кількість жертв може становити 465 осіб, травмованих — понад півтори тисячі. Ще понад 104 тисячі мешканців округу ризикують позбутися житла. В окрузі Зейтінбурну загинути можуть 668 людей, понад 5330 будівель під загрозою обвалення.

Один з найдавніших районів міста Фатіх, в якому розташовані багато визначних пам’яток, у тому числі Айя-Софія та Блакитна мечеть, може зіткнутися з ще більш масштабними руйнуваннями. Поштовхи не переживуть близько 72% будівель, у результаті можуть загинути близько 1500 людей.

За найгіршого сценарію в районі катастрофи опиниться 40% Стамбула. Висота цунамі, що обрушиться на місто, сягне семи метрів.

Ще в одній доповіді мерії Стамбула, представленій у 2021 році, зазначалося, що внаслідок землетрусу магнітудою 7,5 можуть бути повністю або частково зруйновані приблизно 209 тисяч будівель (загалом їх у місті 1,16 мільйона). Це призведе до того, що близько трьох мільйонів місцевих жителів залишаться без даху над головою. У зоні особливого ризику, на думку експертів, висотні будинки, збудовані до 2000 року, без урахування тієї сейсмічної загрози, яку вчені знають сьогодні. Таких споруд у Стамбулі — десятки тисяч. Потенційну економічну шкоду від стихії чиновники оцінили у 17 мільярдів доларів.

У мерії міста заявили, що розробили карту залягання підземних вод, фахівці працюють над тим, щоби провести воду до зон тимчасового розміщення постраждалих. Крім того, у Стамбулі регулярно проводять навчання на випадок НП. Минулого року в одному з найбільш сейсмічно небезпечних районів міста, Бююкчекмедже, з’явилася система раннього попередження про цунамі — стверджується, що вона може повідомити про хвилю за п’ять-сім хвилин до удару.

Але водночас у Стамбулі останніми роками відбувалася масова стихійна забудова. У рамках реконструкції старих будівель добудовувалися нові поверхи. Це збільшувало тиск на будівлі і робило їх такими, що не відповідають стандартам сейсмостійкості.

Майстер-план міста з протидії наслідкам землетрусу був розроблений у 2003 році і востаннє оновлювався у 2018 році. 2020-го Тайфун Кахраман, керівник міського департаменту управління ризиками, пов’язаними з землетрусами, визнавав, що поки жодна будівля не перебудована відповідно до вимог майстер-плану, але обіцяв, що в перспективі оцінку ризиків пройде одразу 790 тисяч будівель. Рішенням для частини будівель може стати посилення несучих конструкцій, для інших повна реконструкція, уточнював чиновник.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube