Українські біженці в Швейцарії хочуть працювати більше


10:5629.01.2023

Українські громадяни, які втекли до Швейцарії від російської агресії та отримали ВНЖ категорії S, маючи гарний рівень англійської, прагнуть працювати. Майже три чверті з них мають вищу освіту. Такими є результати нового опитування.   

Про це пише швейцарське видання SWI, передає Інше ТВ.

Починаючи з лютого 2022 року, понад 70 000 людей виїхали до Швейцарії з України та отримали ВНЖ категорії S. Після онлайн-опитування близько 8 000 українських біженців з’ясувалося, що третина з них дуже хоче працювати і активно шукає роботу у Швейцарії. Дослідження проводили у вересні та жовтні 2022 року. При цьому 36% респондентів заявили, що «активно шукають роботу», і такий же відсоток, що «прагнуть працювати» у Швейцарії. 

Загалом 27% із опитаних вказали: вже брали участь у тій чи іншій програмі з працевлаштування або пройшли курс профтехнавчання у Конфедерації, а 15% заявили, що «вже працюють у Швейцарії». З тих, хто працевлаштований, три чверті вказали, що хотіли б працювати більше.

Переважно такі особи працюють за ставкою 70%. Лише 46% працювали повний робочий день. З них 98% мали стандартний швейцарський трудовий договір, а інші 2% зазначили, що мають статус «самозайнятого працівника». Ті, хто працює за ставкою 70%, заробляли в середньому 4477 швейцарських франків (4880 доларів) на місяць.

Вказане дослідження також з’ясувало, що приблизно 40% опитаних українських біженців у Швейцарії добре знають англійську мову, а 70% здобули вищу освіту.

Онлайн-дослідження було проведено Бернською Вищою школою прикладних наук (BFH) на замовлення Державного секретаріату у справах міграції (SEM, підрозділ Мін’юсту) серед українців віком від 16 до 59 років із ВНЖ категорії S.   

Починаючи з 24 лютого 2022 року, з України в бік Європи виїхало понад 7,9 млн громадян. Це найбільша у Європі міграційна криза з моменту закінчення Другої світової війни. У Європі за офіційним статусом біженця звернулися вже 4,9 млн. громадян України.

Як повідомляло Інше ТВ, В Польщі вп’ятеро зріс запит на робітників зі знанням української мови.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube