У Львові провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора: легені отримав ліквідатор аварії на ЧАЕС, який сам виховує сина (ФОТО)


13:3025.01.2023

Це друга така операція в Україні і перша, яку наші лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег.

Операція з пересадки легень від посмертного донора тривала 16 годин.

Про це повідомили в МОЗ України, передає Інше ТВ.

Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему — ледь міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його хлопчик мав тата. Наразі дихає самостійно і почувається чудово.

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його рідні погодилися віддати органи заради порятунку життя. Це рішення дозволило врятувати не тільки Олексія, а цілих пʼять життів! Крім легенів, лікарі змогли пересадити ще серце, печінку і нирки. Всі операції пройшли вдало.

Світла пам’ять донору. Безмежна вдячність рідним за їхнє рішення!

Історичну операцію виконала команда Першого медоб’єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

Як нагадують в МОЗ, трансплантації легень в Україні щороку потребують близько 100 пацієнтів. Щоб пришвидшити надання такої високотехнологічної допомоги, МОЗ сприяло стажуванню групи трансплантологів з трьох медичних центрів у провідних клініках США.

Наразі всі пересадки органів в Україні відбуваються в межах пілотного проєкту МОЗ з трансплантації і повністю оплачуються державним коштом. Тариф за трансплантацію легень встановлено на рівні 2,6 млн грн.

Як повідомляло Інше ТВ, Біоінженерія. Вчені навчились перетворювати свинячу печінку на людську



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube