Знищені на війні в Україні автомобілі в центрі Гельсінкі. Після цього чеський художник хотів би відправити їх до Кремля


06:3505.01.2023

Автомобілі, знищені війною та привезені з різних куточків України, розповідають історію руйнувань і жахів російської загарбницької війни.

Вони є частиною артінсталяції чеха Максима Велчовського, одною з найважливіших робіт фестивалю світлового мистецтва Lux Helsinki, який стартував 4 січня в Гельсінкі.

Про це пише Служба новин Yle, передає Інше ТВ.

Велчовський розповів Yle у відеоінтерв’ю, що ідея твору виникла як своєрідна реакція на дописи у Facebook. Минулої весни художник бачив величезну кількість дискусій і коментарів, які применшували війну і сумнівалися в правдивості новинних картинок.

– Це було неймовірно. Народилася ідея, що можна перенести фрагменти війни в центр Праги, щоб усі могли побачити, що робить війна.

Найдовшим етапом роботи було відстежити походження та знайти власників автомобілів. У цьому Велчовському допомагало багато різних людей.

– Деякі автомобілі могли бути пов’язані з воєнними злочинами, а вивезти такі предмети з охопленої війною країни не зовсім просто. Знадобилося півроку, щоб усе це з’ясувати, – каже Велчовський.

Інсталяція Велчовського у Гельсінкі під назвою ”Фізична можливість смерті у свідомості когось живого” (The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living) частково запозичила назву зі знаменитого твору англійського митця Демʼєна Герста.

Вперше інсталяція була виставлена в жовтні в Празі на символічному місці між ратушею та бібліотекою.

– Адже бібліотека – це місце, де зберігається інформація про дії людства, – зазначає Велчовський.

У Гельсінкі робота розташована в подібному місці, між центральною бібліотекою Ооді та будівлею парламенту. Подивитися на інсталяцію можна безкоштовно.

Ще невідомо, де буде демонструватися інсталяція наступного разу, але якби запитали Велчовського, він зміг би підказати адресу.

– Сподіваюся, коли Путіна не буде при владі, її можна буде поставити на Червоній площі перед Кремлем!

Роботи Lux Helsingin можна побачити в центрі міста, Руохолахті та Сувілахті по 8 січня включно. Роботи виставляються також в Каннелтало, Малмітало, Стоа, Вуотало та Коркеасаарі.

Як повідомляло Інше ТВ, в жовтня минулого року для показу на фестивалі Signal, що проходив у Празі, дизайнер Максим Велчовський показав інсталяцію з покинутих та розбитих у ході воєнних дій автомобілів, привезених з України.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube