Пропутінські агенти в Німеччині працюють над тим, щоб налаштувати Берлін проти України. Хто вони – розслідування


16:0804.01.2023

Ставки високі: якщо Німеччина, найбільша економіка Європейського Союзу, відвернеться від Києва, європейська єдність щодо війни буде зруйнована.

За допомогою інтерв’ю, огляду постів у соціальних мережах та іншої загальнодоступної інформації Reuters встановив особи ключових фігур, які беруть участь у просуванні проросійської позиції всередині Німеччини з початку війни.

Про це йдеться у розслідуванні Reuters, передає Інше ТВ.

Пропутінські агенти в Німеччині працюють над тим, щоб налаштувати Берлін проти України. Хто вони - розслідування 1
Пропутінські агенти в Німеччині працюють над тим, щоб налаштувати Берлін проти України. Хто вони - розслідування 3

Почалось розслідування з мітингу у Кельні в вересні 2022 року, коли близько 2 000 протестувальників закликали уряд Німеччини порвати із західною коаліцією, що підтримує Україну, і укласти мир з Росією. Тоді натовп аплодував і розмахував російськими і німецькими прапорами.

Поблизу імпровізованої сцени на кузові вантажівки, де виступали політики (зокрема, правий німецький політик Маркус Байзіхт), стояв худорлявий чоловік у камуфляжних штанях, захований від натовпу брезентом. За кілька метрів від нього стояв охоронець – кремезний чоловік у темних сонцезахисних окулярах. Організатори мітингу не відповідали на запитання. Більшість відмовилися говорити, коли до них звернувся репортер Reuters. Один протестувальник намагався переконати поліцейського заарештувати репортера як українського шпигуна.

Худорлявий чоловік поблизу сцени – колишній російський офіцер ВПС. Спочатку його звали Ростислав Теслюк, він змінив ім’я на Макс Шлунд після того, як оселився в Німеччині десять років тому. В останні місяці він їздив на контрольований Росією схід України. Зовсім недавно російська урядова установа оплатила його квиток на літак до Москви на конференцію, де президент Володимир Путін був головним доповідачем.

Кремезний сусід Шлунда біля сцени, чоловік на ім’я Андрій Харківський, присягає на вірність козацькому товариству, яке підтримує військову кампанію Москви в Україні. Шлунд і Харківський не відповіли на детальні запитання для цієї статті. В обміні повідомленнями в WhatsApp Шлунд написав: “Відвали!” і “Слава Росії!”.

Подвійна ідентичність

Публічним обличчям кельнського протесту стала співмешканка Шлунда, Олена Колбаснікова, яка походить з України, а зараз проживає в Німеччині. Вона очолила натовп, скандуючи гасло “Мир. Свобода. Самовизначення!” своєю злегка акцентованою німецькою мовою. Використовуючи листівки та соціальні мережі, вона та Шлунд організували демонстрацію та низку інших проросійських заходів.

Колбаснікова набула статусу знаменитості в деяких антиістеблішментських колах Німеччини минулого року після того, як заявила, що її звільнили з роботи медсестрою через “русофобію” – повідомлення, яке Reuters не змогло самостійно перевірити. Звертаючись до своїх прихильників, вона не висловлює явної підтримки російському вторгненню, а натомість зосереджується на впливі конфлікту на німців, стурбованих зростанням рахунків за опалення.

У профілі Шлунда в соціальній мережі “ВКонтакте” зазначено, що він навчався у військовій академії ім. Жуковського, найбільш відомій підготовкою російських космонавтів. Він з’являється на фотографіях, розміщених однокурсниками. На фотографіях, у тому числі розміщених Колбасниковою, він зображений у військовій формі. Брат Колбаснікової повідомив Reuters, що Шлунд служив старшим лейтенантом у ВПС Росії. Reuters не змогло самостійно перевірити ці дані.

Приблизно з 2007 року Шлунд працював у приватних охоронних фірмах, як свідчать записи в трудовій книжці. У 2010 році московський суд засудив до одного року позбавлення волі умовно за напад особу з таким же ім’ям і датою народження, згідно з міліцейськими даними. Шлунд переїхав до Німеччини в 2012 році, щоб жити зі своєю тодішньою дружиною, росіянкою німецького походження, за словами людини, яка його знає.

З тих пір вони розлучилися. Брат Колбасникової, який все ще живе в Україні, сказав Reuters, що проросійська позиція Колбасникової щодо війни посилила сімейний розкол: “Вона може бути моєю кровною сестрою, але те, що вона робить, не зовсім правильно”.

Влітку Шлунд і Колбаснікова відправили повідомлення в Telegram, запрошуючи “однодумців” на день музики, їжі і спорту в Дюссельдорфі в червні. Місце проведення заходу, банкетна зала, була прикрашена прапорами чеченського лідера і лояльного до Путіна Рамзана Кадирова, чиї бойовики беруть участь у російському наступі в Україні. Міністр в уряді Кадирова Ахмед Дудаєв опублікував фотографії заходу в Telegram і похвалив Колбаснікову і Шлунда як “послів доброї волі”, які “стоять на боці правди”. Міністерство інформації Чечні, очолюване Дудаєвим, заявило в заяві Reuters, що не має жодного відношення до організації заходу.

Також у 2022 році подружжя відвідало Донбас, район на сході України, який значною мірою контролюється Росією. У жовтні прокремлівське ЗМІ “Царьград” розмістило на YouTube відео цієї поїздки. На ньому видно, як Шлунд і Колбаснікова роздають допомогу, в тому числі обігрівачі для наметів промосковським силам. Подружжя посилається на організацію під назвою “Народний фронт”, яка надала частину допомоги та допомогла організувати поїздку. Народний фронт, який не надав коментарів для цієї статті, є коаліцією російських груп громадянського суспільства, а його лідером є Путін, згідно з інформацією на сайті організації. Вона також розмістила відео з поїздки в соціальних мережах.

Подружжя та їхні прихильники знову пройшли маршем вулицями Кельна в неділю на початку грудня, у супроводі поліцейських і галасливої контрдемонстрації. Незабаром після цього вони планували взяти участь у форумі для активістів громадянського суспільства в Москві, співорганізатором якого був російський уряд. Врешті-решт, як повідомила Колбаснікова своїм прихильникам, вони запізнилися на літак. У своєму повідомленні в онлайн-чаті вона сказала, що “спонсором” квитків на літак був “Русский дом”, російська організація, що займається просуванням культури. “Русский дом” є частиною “Россотрудничества”, урядового агентства, яке знаходиться під санкціями ЄС. Григорій Міхітарянц, співробітник “Русского дома” в Берліні, повідомив Reuters, що його організація придбала квитки для двох осіб для поїздки на московський захід, але відмовився назвати їхні імена. Росспівробітництво заявило, що воно “не має ніякого відношення до фінансових та організаційних заходів” цієї пари.

Шлунд і Колбаснікова відмовилися відповідати на детальні запитання. В обміні повідомленнями в WhatsApp Шлунд написав репортерові Reuters: “Для тебе, дурна корова, буде краще, якщо ти не потрапиш мені на очі”.

Козацький зв’язок

Агентство Reuters за фотографіями в соціальних мережах ідентифікувало трьох охоронців на протесті в Кельні. Всі вони брали участь у численних козацьких зборах у Німеччині, йдеться у повідомленні. В імперській Росії козаки присягали на вірність царям. Зараз основні російські козацькі організації лояльні до Путіна, і вони воюють разом з російськими військами в Україні.

Головною козацькою організацією, схваленою Кремлем, є Союз козаків-воїнів Росії та зарубіжжя, який має десятки відділень у Росії та за кордоном. Він не розкриває джерела свого фінансування. У Німеччині козаки, що входять до Союзу, покладають вінки на могили воїнів Червоної Армії і забезпечують безпеку на заходах, що проводяться російським посольством.

Кремезний чоловік біля сцени на мітингу в Кельні, Харківський, родом з Томської області Сибіру. Зараз він живе в Тройсдорфі, на південний схід від Кельна, і має невеликий бізнес з вантажоперевезень, згідно з повідомленнями на акаунті Харківського в соціальних мережах «OK». Він регулярно з’являється на своїх та інших сторінках у соціальних мережах на козацьких зборах, часто у козацькій військовій формі. На його руці витатуйований восьмикутний символ, який був прийнятий ультраправими в Росії та інших країнах.

Двоє з приятелів Харьковського також відвідували козацькі збори – любитель бойових мистецтв на ім’я Володимир Фелк і чоловік, який ідентифікує себе в соціальних мережах як Сергій Шнайдер. Фелк працював охоронцем і керував логістичною фірмою, згідно з повідомленнями на сторінці Фелка в соціальній мережі “ОК”.

На фотографіях, які Харківський публікував зі щорічних зустрічей в останні роки, до трьох чоловіків приєднується охоронець і вишибала нічного клубу на ім’я Григорій Крамер. Крамер є представником “Союзу воїнів-козаків Росії та зарубіжжя”. Багаторічний колишній голова Союзу Віктор Водолацький перебуває під санкціями ЄС і США за підтримку дій Росії в Україні.

На з’їзді 2022 року в Ганновері були присутні російські дипломати з консульства в Гамбурзі, йдеться у звіті про подію, опублікованому Російською православною церквою на її веб-сайті. Було зачитано привітання від виконуючого обов’язки керівника Всевеликого війська Донського, козацької організації, яка бере участь у вербуванні солдатів і воює у військовій кампанії Росії в Україні. На фотографіях, опублікованих Харковським у соціальних мережах, він та інші учасники стоять перед прапором Всевеликого війська Донського.

Харківський поклав слухавку, коли з ним зв’язався Reuters. У подальшій розмові через додаток для обміну повідомленнями він підтвердив, що забезпечував безпеку на протестах, організованих Шлундом і Колбасниковою, але не відповів на детальні запитання. Крамер відмовився давати інтерв’ю. Фелк, Шнайдер і Всевелике військо Донське не відповіли на запити про коментарі. Союз воїнів-козаків відмовився від коментарів.

Російська військова розвідка

Коли наприкінці серпня Комуністична партія Німеччини проводила в Берліні фестиваль “миру і солідарності”, в його рамках відбулася панельна дискусія під назвою “Мир з Росією”. Серед учасників дискусії був Олег Єременко, російсько-німецький бізнесмен, який стверджував, що українську молодь вчать ненавидіти Росію. Єременко вже тривалий час веде активну діяльність у російській громаді Німеччини. Він веде будівельний бізнес у Берліні. Серед клієнтів, перелічених на його веб-сайті, є Російська православна церква в Берліні. Церква заявила, що не має жодних записів про своїх підрядників.

Онук радянського героя війни, який був членом ЦК КПРС до 1981 року, Єременко є членом правління організації під назвою “Десант”, яка складається з колишніх російських військовослужбовців. Він з’являвся на заходах разом з російськими дипломатами, присвячених вшануванню пам’яті радянських загиблих на війні, похованих у Німеччині, і фотографувався з німецькими політиками, такими, як Мануела Швезіг, член Соціал-демократичної партії та прем’єр-міністр північної землі Мекленбург-Передня Померанія. У 2020 році Єременко був серед невеликої групи осіб, яким посол Росії в Німеччині вручив подяки за службу Росії. Швезіг не відповів на прохання про коментар.

Його минуле є менш публічним. На фотографії, датованій 2016 роком, Єременко позує поруч з Ігорем Гіркіним, колишнім російським розвідником, нещодавно заочно засудженим голландським судом за причетність до збиття малайзійського авіалайнера MH17 над Україною. Фотографія з’явилася на сторінці “ВКонтакте”, яку веде організація Гіркіна. Гіркін, також відомий як Ігор Стрєлков, заперечує свою причетність до збиття літака. У відповідь на запит агентства Reuters щодо цієї історії Гіркін сказав наступне: “Я не даю інтерв’ю ворожим ЗМІ”.

Шість років тому Єременко взяв участь у російському телевізійному шоу знайомств під назвою “Давай одружимося”. Сидячи за столом, прикрашеним різнокольоровими квітами, Єременко сказав, що хоче одружитися з гарною “слов’янською дівчиною” і мати дітей.

Єременко підтвердив агентству Reuters, що працював на російську військову розвідку, ГРУ. Він сказав, що служив на території Росії, але відмовився повідомити подробиці. “Я служив, і все”, – сказав він. “Зараз я перебуваю в Німеччині в, скажімо так, цивільному статусі”, просуваючи російську культуру і вшановуючи пам’ять загиблих у Другій світовій війні спільно з російськими офіційними особами.

Єременко розповів, що познайомився з Гіркіним, коли доставляв гуманітарні вантажі жителям Донбасу в 2014 і 2015 роках. Відмовившись говорити про деталі, він сказав, що він та інші російські активісти перебувають під посиленою увагою з боку німецької влади. “Занадто багато інформації не піде на користь проросійській стороні, – сказав він. – Чим більше буде імен, чим більше інформації про нашу діяльність тут, це буде дуже несприятливо для нашої репутації тут, особливо перед німецькою владою”. Він підкреслив, що не робив жодних політичних заяв на підтримку жодної зі сторін у війні в Україні.

Фан-клуб Путіна

Деякі проросійські активісти поширюють меседжі Кремля серед німецькомовної аудиторії в Інтернеті.

Аналіз німецькомовних Telegram-каналів, проведений агентством Reuters, виявив щонайменше 27 каналів, які послідовно поширюють прокремлівські меседжі до сукупної аудиторії близько 1,5 мільйона підписників.

Одним з таких акаунтів є “Путінський фан-клуб”. Він регулярно публікує для своїх 36 000 підписників фотографії Путіна, матеріали про його публічні виступи і німецькі переклади його промов. На опублікованому там відеоролику показано, як Путін перемагає Джо Байдена в армрестлінгу. Інший пост від 26 жовтня закликає німців серйозно ставитися до попереджень Путіна про ядерний конфлікт.

Телеграм-аккаунт не містить інформації про те, хто є його власником або адміністратором. Але аналіз його постів і репостів, проведений агентством Reuters, привів до чоловіка на ім’я В’ячеслав Зеєвальд, який проживає в Баварії. Зеєвальд визнав Reuters, що він стоїть за каналом, хоча він сказав, що він був одним з кількох людей.

Зеєвальд підтримує активну присутність на YouTube. У 2011 році він розмістив свою фотографію з Олександром Хіневичем, засновником віри, заснованої на “слов’яно-арійській расі”. У відео на YouTube 2013 року Зеєвальд стверджував, що не всі свастики повинні підпадати під заборону нацистської символіки в Німеччині, заявляючи, що оригінальний символ передував нацизму на століття і не має нічого спільного з Третім Рейхом.

Зеєвальд писав в Інтернеті про свою прихильність до ультраправої партії “Альтернатива для Німеччини”. У 2017 році він опублікував селфі з Бйорном Хекке, політиком AfD і співголовою “Крила”, ультраправої фракції всередині партії, яка з тих пір була розпущена. У березні німецький суд постановив, що цілі “Крила” суперечать конституції країни. Цілі групи включали захист етнічної цілісності німецького народу і недопущення “іноземців”. Хьоке сказав агентству Reuters, що він не знає Зеевальда і що неможливо перевірити погляди кожного, з ким він фотографується.

У своєму дописі в соціальній мережі Telegram через три дні після вторгнення Росії в Україну Зеєвальд написав: “Рейхстаг потрібно взяти знову”, маючи на увазі будівлю німецького парламенту. Зеевальд привернув увагу німецької влади. У звіті Управління захисту конституції Баварії за 2021 рік, яке займається моніторингом екстремістів, йдеться про те, що Зеевальд публічно підтримує антисемітські теорії змови та впливає на екстремістів, які загрожують демократії. Німецькі офіційні особи відмовилися коментувати ситуацію з Зеєвальдом або будь-які заходи, що стали наслідком доповіді.

У доповіді також наводиться приклад того, як члени ультраправого руху “Рейхсбюргери” під час пандемії перенесли свою діяльність в онлайн. Цей рух не визнає сучасну Німеччину легітимною державою, частина його прихильників вважає, що вона перебуває під військовою окупацією, а деякі сповідують нацистські ідеї. У грудні німецька влада затримала десятки осіб, у тому числі громадянина Росії, за нібито змову з метою повалення держави. За словами слідчих, вони підозрюють, що деякі з цих осіб мали конкретні плани штурму парламенту. Розслідування триває.

Зеєвальд підтвердив свою роль у фан-клубі Путіна, але відхилив прохання про інтерв’ю, заявивши, що не спілкується зі ЗМІ через “русофобію” в Європі. Він відмовився відповідати на детальні письмові запитання, окрім одного, про свастику. “Як може російська людина підтримувати Гітлера? Ви в своєму розумі?”, – сказав він.

Міністерство внутрішніх справ Німеччини, яке курирує поліцію і федеральне відомство з моніторингу екстремізму, заявило, що не коментує діяльність конкретних осіб або груп.

Нічні вовки

Деякі групи всередині Німеччини зосередили увагу на гуманітарній кризі на Донбасі, спричиненій, за їхніми словами, українськими силами, які навмисно обстрілюють цивільні об’єкти. Ця позиція, яку Київ та його союзники називають неправдивою, перегукується з наративом, який просуває Кремль.

Ян Рідель, мотоцикліст зі східної Німеччини, є президентом групи під назвою “Німецько-російські душі”. Вона бере участь у проросійських заходах у Німеччині, іноді разом з російськими дипломатами, покладаючи вінки на могили солдатів Червоної Армії, загиблих у Другій світовій війні. Рідель та його група майже щодня публікують на своїх каналах у соціальних мережах зображення, які, за їхніми словами, показують наслідки українських артилерійських обстрілів житлових будинків та цивільної інфраструктури на Донбасі. Рідель не відповів на прохання прокоментувати цю статтю.

Група Рідела співпрацює з організацією під назвою “Патріоти Новоросії”. Новоросія – що буквально перекладається як Нова Росія – це назва, яку російські націоналісти дають області півдня і сходу України, які Кремль і його прихильники вважають по праву російськими. Представники “Патріотів Новоросії” відмовилися від коментарів.

На публічних заходах Рідель зазвичай одягнений у важку шкіряну мотоциклетну куртку, прикрашену прапором “Новоросії” і номером 1423. Цей номер означає “Нічні вовки”, російський байкерський клуб, який перебуває під санкціями США за допомогу російським військам у захопленні українського Криму в 2014 році та вербування бойовиків-сепаратистів на Донбасі.

Один з кількох візитів Рідала на Донбас відбувся у 2019 році. На сторінці його групи в соціальних мережах з’явилося повідомлення про пожертвування 10 000 рублів (165 доларів США) на користь донбаського осередку “Нічних вовків”. Зазначалося, що гроші надійшли від збору коштів у Німеччині. Віталій Кішкінов, голова донбаського осередку “Нічних вовків”, повідомив Reuters, що його група отримала пожертву. Він сказав, що це була одноразова пожертва, і що осередок і організація Рідаля не працюють разом.

Як повідомляло Інше ТВ, на початку грудня 2022 року у Німеччині викрили підготовку держперевороту.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube