Психологічного здоров’я стало менше, але не психічних розладів більше, – медичний психолог про стан українців (ВІДЕО)


21:0502.01.2023

Символом стійкості України стали не матеріальні речі, а самоідентифікація українців.

Про це доктор медичних наук, завідувач кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ ім. О. Богомольця Олег Чабан сказав в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Чабан переконаний, що після перемоги у світі не буде більше виникати питання: “Де знаходиться Україна?”.

“Для мене символ стійкості — це наша історія. Це те, що нарешті піднялося нагору, щоб зрозуміти, хто ми. Наша територія, наші розмови, наші історії, наші казки… Це значно глибше, ніж будь-яка матеріальна річ… Історія — це та база, яка була, є і залишиться. Які б ми не були, бо ми через це пройшли. Тому самоідентифікація, по-моєму, — це найсильніша штука”, — вважає він.

Чабан зазначив, що психіка українців адаптується в період війни, і це дає змогу виживати в складних життєвих обставинах.

“У кожній людині закладена біологічна програма адаптації… Можна звикнути до головного болю? Можна жити з головним болем, але звикнути до болю не можна. Тому жити в хронічному стресі й говорити: “Ну, все, це моє життя. Ну, ось таке. Ну, там, треба бігати”. Ні, це не так. Це справді мука, це тривога… Але в нас є гарна генетична річ — продовжувати життя. Ось це стрижень, який нас тримає, всіх людей, тримає в будь-яких умовах. Через якийсь час мати починає крутити головою, де дістати молоко для дитини. Чоловік починає крутити головою, де дістати бензин, як дістатися, як вижити і так далі… Тому ми адаптуємося, виживаємо. Але дуже важливо те, що буде потім”, — сказав психотерапевт.

За його словами, наступний етап — це “святкування життя”, яке проявляється, наприклад, коли люди радіють контрнаступу ЗСУ, повертаються до відзначення свят тощо.

Водночас українці, які виїхали в інші країни, бояться салютів, бо є емоційна пам’ять про пережиті події.

“Це називається низький старт-рефлекс, коли є емоційна пам’ять на події, які ти пережив. Причому, як правило, дуже близько, йдеться про дні, місяці і так далі… Генетична програма на виживання — це небезпека, тривога… Тому низький старт-рефлекс — це, в першу чергу, на різкий звук, на спалах… Тому людина переміщається в Європу, в мирне життя, де є світло, немає ніяких блекаутів тощо, але опиняється в салюті і вмикається миттєво тригер, дуже низький старт на будь-який різкий звук”, — пояснив психотерапевт, додавши, що це один із симптомів посттравматичного стресового розладу.

Він підкреслив, що проблем психологічного здоров’я в українців багато, але психічні розлади практично залишилися на довоєнному рівні.

“Дійсно, і настороженість, і тривога, як феномен. Тільки дурень не буде реагувати страхом і тривогою на те, що відбувається, що бабахає і так далі, і тому подібне. Тому я з вами згоден, що психологічного здоров’я стало менше, але не психічних розладів більше”, — сказав Чабан.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube