США готові передати Україні обладнання для перетворення некерованих боєприпасів у високоточні


07:2615.12.2022

Адміністрація президента США планує передати Україні передове електронне обладнання, здатне перетворювати некеровані авіаційні боєприпаси на “розумні бомби”.

Про це повідомляє The Washington Post.

Комплекти включають в себе глобальні пристрої позиціонування для забезпечення точності і можуть бути прикріплені до різних видів зброї, створюючи те, що Пентагон називає об’єднаним боєприпасом прямої наводки, або JDAM. Американські військові застосовують цю технологію на бомбах вагою до 2000 фунтів, зазвичай використовуючи її з бомбардувальниками і винищувачами.

Не було одразу зрозуміло, чи схвалив президент Байден або хтось із його головних радників з національної безпеки запропоновану передачу JDAM Україні. Особи, знайомі з цим питанням, які говорили на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі внутрішні дискусії, не сказали, чи будуть українські сили використовувати комплекти на літаках або наземному озброєнні, або які конкретні системи в українському арсеналі можуть бути кандидатами на таке посилення.

Українські військово-повітряні сили покладаються в основному на застарілі літаки МіГ радянських часів, і Пентагон шукає шляхи їх модернізації замість того, щоб надавати новіші західні літаки, які вимагатимуть від українських пілотів і підрозділів технічного обслуговування складної нової підготовки.

Адміністрація Байдена раніше оснастила Україну іншим передовим озброєнням, в тому числі високошвидкісними протирадіаційними ракетами повітряного базування (HARM), щоб посилити здатність України наносити повітряні удари. Але ця зброя функціонує інакше, ніж JDAM з GPS-наведенням.

Поставка JDAM стане ще одним важливим кроком Вашингтона на допомогу Україні у відбитті вторгнення російських військ, надаючи новий спосіб націлювання на російські підрозділи і штаби. Починаючи з червня, Україна значною мірою покладалася на високомобільні артилерійські ракетні системи американського виробництва, або HIMARS, іншу високоточну систему, яка завдавала значних втрат російським військам і порушувала лінії постачання, як заявили українські і американські офіційні особи.

Кремль гнівно відреагував на потік західної військової допомоги, виступивши з погано завуальованими погрозами застосувати ядерну зброю в Україні та попередивши про потенційну можливість більш широкої війни з НАТО. З цієї причини адміністрація Байдена намагається діяти обережно, схвалюючи нові можливості, які можуть розглядатися Росією як ескалація, пише газета.

У вівторок високопоставлені американські чиновники повідомили The Washington Post, що Пентагон також готується надати Україні ракетну систему Patriot, найсучаснішу зброю протиповітряної оборони США. Байден ще не схвалив цей крок, але може зробити це найближчим часом, сказали чиновники.

Українські лідери звернулися за допомогою у зміцненні своєї протиповітряної оборони, оскільки Росія здійснила невпинну атаку на електромережу країни, відключивши тепло для більшої частини населення з настанням зимових холодів. Поставка “Патріотів”, які покладаються на радари та ракети дальнього радіусу дії для перехоплення загроз, що надходять, задовольнила б одне з найбільших і найчастіших прохань України до Вашингтона.

На сьогоднішній день Сполучені Штати виділили близько 20 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні з моменту початку вторгнення 24 лютого.

Джейк Салліван, радник Білого дому з національної безпеки, заявив у понеділок, що адміністрація зосереджена на тому, щоб “притупити будь-які російські зусилля”, спрямовані на отримання переваги у війні, і спрогнозував, що Сполучені Штати незабаром оголосять про нові поставки зброї.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube