У Латвії є проблеми з державною мовою в сфері освіти: 139 вчителів відсторонені від роботи за недостатнє володіння латиською


06:0624.11.2022

Цього року у Латвії 139 вчителів було адміністративно покарано за недостатнє володіння латиською мовою.

Мова йде про педагогів шкіл нацменшин, яких почали перевіряти на знання державної мови.

Про це пише DELFI з посиланням на Латвійське радіо.

25 жовтня в силу вступили поправки до законодавства, які передбачають, що педагог має володіти державною мовою на рівні C1. Якщо викладач не володіє латиською мовою на необхідному рівні, ця інформація відразу ж вноситься до Реєстру педагогів, а директор школи має усунути цього працівника від роботи. Якщо протягом трьох місяців педагог не склав іспит на знання держмови на відповідну категорію, він підлягає звільненню.

Як свідчить статистика Центру держмови, за 10 місяців цього року за неволодіння латиською мовою на необхідному рівні було адміністративно покарано 102 педагоги дошкільних навчальних закладів, 29 вчителів основних та середніх шкіл, а також вісім викладачів професійних училищ. Директори навчальних закладів кажуть, що таку реформу треба було проводити ще 30 років тому, але зараз стикаються з нехваткою педагогів.

На останньому перед виборами у 14-му Сейм парламентському засіданні депутати внесли поправки до Закону “Про освіту” та Закону “Про загальну освіту”, які передбачають, що з 2025/2026 навчального року в Латвії викладання у всіх школах буде тільки на латиською мовою.

Перехід повністю латиською мовою освіти в нинішніх школах нацменшин буде реалізовано за три роки. Кожен навчальний рік класи переходитимуть на навчання лише держмовою:

1-й, 4-й та 7-й класи – з 1 вересня 2023 року;

2-й, 5-й та 8-й класи – з 1 вересня 2024 року;

3-й, 6-й та 9-й класи – з 1 вересня 2025 року.

Програми дошкільної освіти мають реалізовуватися лише державною мовою вже з 1 вересня 2023 року.

Як повідомляло Інше ТВ, з 1 вересня у Миколаєві заборонено використання російської мови в закладах загальної середньої освіти, що належать до комунальної власності.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube