Справи Майдану: в Офісі Генпрокурора відзвітували, що зроблено у 2022 році (ІНФОГРАФІКА)


14:4521.11.2022

Попри виклики, пов’язані з воєнною агресією, у 2022 році за процесуального керівництва прокурорів профільного Департаменту Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру 27 особам, з яких на час вчинення інкримінованих їм злочинів: 2 високопосадовці, 17 правоохоронців, в числі яких 2 прокурора та 1 слідчий, 1 суддя, 7 цивільних осіб.

Про це йдеться у звіті Офісу Генпрокурора України щодо «справ Майдану», передає Інше ТВ.

Серед тих, кому було повідомлено про підозру, – колишній заступник Міністра внутрішніх справ України, який, використовуючи своє службове становище, сприяв наданню працівникам органів внутрішніх справ недозволених для використання в Україні спеціальних засобів російського виробництва, та своїми діями забезпечив усунення перешкод для їх застосування, що призвело до тяжких наслідків.

У 2022 році за активної процесуальної позиції прокурорів у справах Майдану отримано дозволи суду на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) стосовно 26 підозрюваних: 2 високопосадовці – колишні президент України та заступник Секретаря РНБО України, 14 правоохоронців, з яких 1 прокурор, а також 10 цивільних осіб.

Зокрема, такий дозвіл отримано стосовно колишнього начальника управління ДАІ ГУ МВС України в м. Києві, який організував складання підпорядкованими інспекторами ДАІ завідомо неправдивих офіційних документів про нібито невиконання вимоги про зупинку особами, у тому числі активістами громадського руху «Автомайдан», які 29 грудня 2013 року здійснювали автопробіг в напрямку резиденції колишнього Президента України – «Межигір’я». На підставі цих документів суди безпідставно притягнули до адміністративної відповідальності як учасників автопробігу, так і власників транспортних засобів, які взагалі не брали у ньому участь.

Попри складнощі, викликані війною, за результатами 10 місяців роботи прокурорів та слідчих майже на чверть у порівнянні з попереднім роком зросла кількість осіб, щодо яких обвинувальні акти направлено до суду. 19 обвинувальних актів стосовно 50 осіб. Серед них 3 високопосадовці, 1 суддя, 28 правоохоронців, у тому числі 3 прокурори та 7 слідчих, а також 18 цивільних осіб.

Зокрема, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишніх Міністра внутрішніх справ України, його заступника та директора Департаменту матеріального забезпечення МВС України за фактом перевищення влади та службових повноважень під час поставки із РФ спеціальних засобів – гранат нелетальної дії, що спричинило тяжкі наслідки. Також скеровано обвинувальний акт стосовно 5 так званих «тітушок» за фактом умисного вбивства журналіста В’ячеслава Веремія.

На цей час завершено досудове розслідування ще у 9 провадженнях стосовно 21 особи, з них у 2022 році – у 5 провадженнях щодо 5 осіб, в числі яких 2 високопосадовці, 2 правоохоронці та 1 цивільна особа. У цих провадженнях триває ознайомлення сторони захисту з матеріалами слідства, після завершення якого обвинувальні акти у них будуть невідкладно направлені до суду.

Так завершено досудове розслідування щодо колишнього заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, підозрюваного у вчиненні 30 листопада 2013 року у Києві незаконної насильницької протидії зборам та мітингам.

Наразі прокурорами профільного Департаменту здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у 51 кримінальному провадженні.

На даний час прокурори Офісу Генерального прокурора забезпечують підтримання публічного обвинувачення у 120 судових справах стосовно 247 осіб.

Як повідомляло Інше ТВ, Сьогодні – День Гідності і Свободи



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube