Сьогодні – День Гідності і Свободи


07:3321.11.2022

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Це свято символізує сильний дух українського народу та його готовність боротися за свою свободу.

Про історію свята нагадує МЕТА.

День Гідності та Свободи відзначає дві історичні українські революції: Помаранчеву, яка розпочалася 22 листопада 2004 року та Революцію гідності, яка почалася 21 листопада 2013 року. Спершу свято було створене під назвою День свободи для відзначення Помаранчевої революції, але за часів президентства Віктора Януковича його було скасовано. Відновив свято із сучасною назвою президент Петро Порошенко у 2014 році.

В указі Петра Порошенка щодо затвердження Дня Гідності та Свободи зазначено:

«З метою утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору, постановляю: Установити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада».

День Гідності та Свободи не є офіційним вихідним, хоча має статус державного свята. У цей день українці традиційно вшановують пам’ять загиблих героїв Небесної сотні, хоча також існує й День пам’яті Героїв Небесної Сотні. В містах проводяться молебні, покладання квітів та панахиди у церквах.

Перші роки відзначення Дня Гідності та Свободи характеризувалися конфліктами між владою та громадськістю. Наприклад, у 2014 році у цей день родичі загиблих героїв Небесної Сотні освистали президента Петра Порошенка під час церемоніального покладання квітів через невдоволеність безкарністю винних у вбивствах під час Революції Гідності.

2022 року День Гідності та Свободи набуває ще більш символічного значення під час повномасштабного вторгнення російської федерації. Українці продовжують демонструвати, що готові відстоювати свою свободу не лише у боротьбі із деспотичною владою, але й у війні із безпринципним та кровожерливим загарбником.

Як повідомляло Інше ТВ, Сили оборони відбили ворожі штурми поблизу 10 населених пунктів на Донеччині – Генштаб



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube