Переважна більшість українців не засуджує біженців за кордон від війни – опитування


21:0611.11.2022

Ставлення до українських біженців в Європі є досить нормальним. 75-90% українців, які зараз перебувають в Україні, ставляться «з розумінням і не засуджують» їх. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 7-13 вересня, пише УНН.

Соціологи сформулювали, крім загалом ставлення до українських біженців у Європі, також 4 більш деталізовані сценарії-категорії біженців, а саме ставлення до:

«38-річної жінки, яка має неповнолітню дитину. Вони виїхали до Європи, а її чоловік залишився в Україні»;
«25-річної дівчини, яка незаміжня та не має дітей і яка виїхала до Європи»;
«72-річного професора, який на момент вторгнення перебував у Європі з особистих обставин і продовжив залишатися там»;
«31-річного чоловіка, який сам живе в Україні, але час від часу працює в Польщі. На момент вторгнення був у Польщі і вирішив поки не повертатися, а продовжити працювати у Польщі».

«У випадку всіх сценаріїв ставлення до українських біженців в Європі є досить нормальним / позитивним. Так, 75-90% українців, які зараз перебувають на території України, ставляться «з розумінням і не засуджують» їх. На загальному рівні (ставлення в цілому біженців) 90% мають нормальне / позитивне ставлення при лише 5% тих, хто засуджує їх», – йдеться в результаті опитування.

Зазначається, що разом з цим усе-таки є диференціація ставлення залежно від «додаткових фактів» про конкретну категорію біженців.

Найкраще ставлення має місце до жінок з неповнолітніми дітьми, чиї чоловіки залишилися в Україні. У цьому випадку співвідношення ставлення не засуджують / засуджують – 90% до 6% практично повністю відповідає ставленню до біженців загалом. Скоріше за все, коли респонденти чують «українські біженці в Європі», то найчастіше у них зринає образ саме жінки з дитиною;

Дещо гіршим ставлення, якщо «прибрати» з опису неповнолітніх дітей. Так, у випадку просто жінок без дітей співвідношення ставлення стає 87% до 9%;

«Далі, якщо ми починаємо говорити про чоловіків, то ставлення також стає гіршим. Навіть якщо ми говоримо про чоловіка літнього віку, який і до вторгнення перебував у Європі, то співвідношення 83% до 10%; Відносно ж найгірше ставлення (серед досліджуваних категорій), якщо ми говоримо про молодого чоловіка, який на момент вторгнення був у Європі і там залишився. У цьому випадку не засуджують 75%, засуджують – 19%», – зазначається в результаті опитування.

Окрім того, заступник директора КМІС Антон Грушецький зазначив, що за результатами опитувань більшість українських біженців хотіли б повернутися до України.

«Українське суспільство саме має бути дуже зацікавлене в цьому, щоб у певний момент біженці могли повернутися, адже крім того, що це наші співгромадяни, які заслуговують повернутися додому, це також питання післявоєнного демографічного потенціалу країни», – сказав він.

Проте він зазначив, що крім безпекових та соціально-економічних умов повернення актуальною може стати проблема подолання негативного ставлення тих, хто залишився і зараз проживає на території України, до тих, хто виїхав за кордон.

Читайте: Російське вторгнення в Україну змусило близько 14 мільйонів українців залишити свої будинки – верховний комісар ООН у справах біженців



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube