Німецьку компанію запідозрили в постачанні матеріалів для виробництва авіапалива для російських бомбардувальників – ЗМІ


10:2706.11.2022

Спільне підприємство німецької фірми Wintershall Dea та дочірньої компанії «Газпрому» могло постачати газовий конденсат, який є одним з основних матеріалів для виробництва авіапального. А його, ймовірно, використовували російські бомбардувальники, які атакували українські міста.

Про це йдеться у розслідуванні телеканалу ZDF та видання Der Spiegel, передає “Громадське”.

Там зазначили, що Wintershall Dea постачає газовий конденсат російському «Газпрому», який є головним виробником авіаційного палива у росії. Журналістам німецька компанія заявила, що вважає прямий зв’язок між виробництвом цього конденсату, про який йде мова, і російськими атаками вигаданими.

Однак компанія додала, що не може гарантувати, що видобута сировина не буде використана у військових цілях, бо «переробляється в багато різних нафтохімічних продуктів».

Німецька фірма добуває газовий конденсат в російському Уренгойському родовищі як побічний продукт. Wintershall Dea стверджує, що видобута сировина передається «Газпрому» «безпосередньо зі свердловини». Такий конденсат може бути придатним для виробництва авіапального.

ZDF та Der Spiegel змогли відстежити постачання авіапалива з найбільшого нафтопереробного заводу «Газпрому» у місті у російському місті Омськ. Німецька компанія наполягає, що нічого не знає про надходження туди газового конденсату від спільного підприємства.

Як встановили журналісти, з Омська авіаційне паливо постачається на російські авіабази поблизу кордону з Україною, зокрема у Воронежі, Морозовську. Там дислокуються винищувачі-бомбардувальники Су-34. Їх пов’язують з атаками на цивільну інфраструктуру в Україні.

Як повідомляло Інше ТВ, У Франції енергетичний гігант звинувачують у допомозі забезпеченню російської влади «необхідними засобами для скоєння військових злочинів» в Україні – ЗМІ



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube