У Франції енергетичний гігант звинувачують у допомозі забезпеченню російської влади «необхідними засобами для скоєння військових злочинів» в Україні – ЗМІ


08:3116.10.2022

Дві НКО подали заяву до національної антитерористичної прокуратури Франції, яка розслідує військові злочини, зі скаргою на TotalEnergies. Французький енергетичний гігант звинувачують у «співучасті у військових злочинах» через постачання палива російським військовим літакам.

Про це повідомляє AFP із посиланням на власне джерело, пише RFI.

Зі скаргою на компанію TotalEnergies до національного антитерористичного прокурора, який розслідує звинувачення у військових злочинах, звернулися французька асоціація Darwin Climax Coalition та українська НКО Razom We Stand. Правозахисники звинувачують енергетичний гігант у допомозі забезпеченню російської влади «необхідними засобами для скоєння військових злочинів».

Скарга стосується опублікованого в серпні розслідування газети Le Monde і міжнародної організації Global Witness про те, як частина газового конденсату, який видобувається TotalEnergies в росії, йшла на авіаційне паливо для російських військових літаків, які брали участь у бомбардуваннях українських міст. На думку позивачів, компанія не могла не знати про міцні зв’язки між російською владою та «Новатеком», співвласники якого, Тимченко та Міхельсон, перебувають під західними санкціями.

За даними журналістів, французька корпорація володіє 49% акцій компанії “Тернафтогаз”, яка видобуває газовий конденсат із Термокарстового родовища на півночі росії. Ще 51% належав російській компанії “Новатек”, в якій французька фірма також володіє безпосередньо 19,4% акцій. Після публікації TotalEnergies запевнила, що не виробляє «гасу для російської армії», а через два дні оголосила, що ще 18 липня досягла домовленості про продаж своєї частки в «Тернафтогазі» «Новатеку». Цей продаж був завершений у вересні.

На відміну від інших західних енергетичних гігантів (Shell, BP, Exxon, Equinor або ENI) TotalEnergies не оголосила про намір повністю піти з росії та продовжувала отримувати прибуток від співпраці з бізнесом друзів путіна. У коментарі для Le Monde компанія стверджує, що «не є оператором видобувних потужностей „Тернафтогазу“», «не бере участі у прийнятті рішень» про переробку конденсату на заводі свого російського партнера (Пуровський ЗПК) і «не контролює продаж».

На запит AFP французький енергетичний гігант заявив, що засуджує «обурювальні», «наклепницькі» та «необґрунтовані» звинувачення. “TotalEnergies категорично спростовує всі необґрунтовані звинувачення Global Witness, опубліковані газетою Le Monde у серпні”, – йдеться в новому прес-релізі групи. У компанії стверджують, що всі видобуті “Тернафтогазом” конденсати були “вивезені за кордон” і тому не могли використовуватися російською армією як паливо для літаків. “Ці звинувачення є образою честі наших команд”, – додали в корпорації.

«Правосуддя більше не може заплющувати очі на непрямий, але суттєвий внесок, який транснаціональні корпорації роблять у військові дії, або на значний прибуток, який транснаціональні корпорації продовжують отримувати після вторгнення в Україну, — йдеться у заяві адвокатів Вільяма Бурдона, Вінсена Бренгарта та Анрі. Тюльєза, які мають інтереси правозахисних НКО. — Франція не може одночасно засуджувати вторгнення та залишатися байдужою перед діями, що його підтримують».

“Правосуддя зробить свою справу, – прокоментувала новину міністр екологічного переходу Франції Аньєс Паньє-Рюнаше в ефірі телеканалу LCI. – Було б неприйнятним, якби французька компанія не дотримувалась санкцій […] і робила військові злочини, що виходять за межі санкцій».

Як повідомляло Інше ТВ, Danone оголосила про вихід з російського ринку



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube