ДержКіно призначило нового т.в.о. гендиректора Довженко-Центру


17:4702.11.2022

За результатами аудиту Олену Гончарук відсторонено від виконання обов’язків в.о. генерального директора ДП «Національний центр Олександра Довженка», вона залишається на посаді керівниці Музею кіно Довженко-Центру.

На посаду керівника Довженко-Центру буде проведено конкурсний відбір, а до того часу обов’язки керівника виконуватиме професійний кризовий менеджер Юлія Каждан, яка має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити фінансово-господарську діяльність Центру. Участі у конкурсі на посаду генерального директора Довженко-Центру кризовий менеджер не братиме.

Про це повідомляє ДержКіно, передає Інше ТВ.

Як нагадали у ДержКіно, ДП «Національний центр Олександра Довженка», основним видом діяльності якого є копіювання, тиражування фільмокопій для їх подальшого масового прокату в мережах кінотеатрів України, популяризація, реставрація кіноспадщини, а також збереження архіву фільмофонду України, до сфери управління ДержКіно було передано 30 червня 2022 року.

ДержКіно призначило аудіт, за результатами якого встановлено, що негативний фінансовий стан Довженко-Центру вказує на неефективне управління підприємством та неналежне виконання посадовими особами своїх обов’язків. На сьогодні Центр фактично не працює (виробництво кількох десятків фільмокопій є меншим ніж 0,01% від виробничих потужностей), статутну діяльність не виконує, натомість здає 90% державних приміщень в оренду, від чого і отримує дохід (хоч за Статутом є неприбутковим підприємством). Незважаючи на отримання Центром доходів, які мають бути витрачені на забезпечення виконання статутних завдань, та фінансування з бюджету (щороку близько 7 млн. грн.), Центр є збитковим. З огляду на нераціональне використання бюджетних коштів, нерентабельність Центру, руйнацію нерухомого майна, ігнорування вимог законодавства та правомірних вимог органу управління, Агентство ухвалило рішення про заміну виконуючого обов’язки генерального директора ДП «Національний центр Олександра Довженка».

Оскільки однією з причин, що мали вплив на роботу Центру та призвели до його нинішнього стану, є незавершення конкурсу з призначення генерального директора підприємства, а продовжити чи закінчити попередній конкурс на призначення керівника Довженко-Центру, Держкіно юридичної змоги не має, Агентство також ухвалило рішення про оголошення нового конкурсу на посаду генерального директора підприємства.

До Міністерства юстиції України Держкіно вже направило «Положення про порядок організації та проведення конкурсу на посаду керівника державного закладу культури (підприємства, установи, організації) у сфері кінематографії, що належить до сфери управління Державного агентства України з питань кіно». Це Положення стосується всіх державних закладів культури, що перебувають в управлінні Держкіно. Відразу після набрання ним чинності будуть оголошені конкурсні відбори всіх керівників державних підприємств, які перебувають у сфері управління Держкіно.

До моменту обрання за конкурсним відбором нового керівника Довженко-Центру його обов’язки виконуватиме тимчасовий виконувач обов’язків генерального директора. Ця людина не братиме участі у майбутньому конкурсному відборі на посаду директора, натомість прийде лише на період, що триватиме до призначення за результатами конкурсного відбору нового керівника Центру. Це буде фактично кризовий менеджер, який спрямує свою діяльність на усунення недоліків, виявлених під час перевірки Довженко-Центру, а також на те, щоб налагодити фінансово-господарську діяльність підприємства. Виконувач обов’язків директора Довженко-Центру перебуватиме на цій посаді не більше трьох із половиною місяців, поки триватиме процедура визначення переможця конкурсного відбору.

Як підкреслюють у ДержКіно, у конкурсі на посаду керівника Довженко-Центру зможуть взяти участь усі охочі, які відповідатимуть вимогам, що визначені у статті 21-1 Закону України «Про культуру»: «(…) Керівником державного закладу культури може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, володіє державною мовою та здатна за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки». Ще раз підкреслимо, що Держкіно не має змоги завершити попередній конкурс на посаду генерального директора Довженко-Центру, який було відкрито Міністерством культури та інформаційної політики України, оскільки за цим конкурсом завершився строк на укладання повноважень.

Олена Гончарук, яка донині виконувала обов’язки генерального директора Довженко-Центру й залишається зараз на посаді керівниці його Музею кіно, зможе взяти участь у новому конкурсі на посаду генерального директора підприємства. Всі конкурсанти матимуть рівні умови для участі.

Як повідомляло Інше ТВ, в серпні Міністр культури Олександр Ткаченко відреагував на ймовірність ліквідації “Довженко-центру” і одразу ж зауважив – на Держкіно впливу не має, але фільмофонд “не має в жодному разі бути під загрозою”



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube