Кліматичні плани зі скорочення викидів допускають глобальне потепління до критичних 2,6°C – ООН


06:4028.10.2022

Зобов’язання країн у галузі клімату залишають світ на шляху до потепління на цілих 2,6 градуса за Цельсієм у цьому столітті, згідно з оцінкою Організації Об’єднаних Націй, яка попередила, що викиди мають скоротитися на 45 відсотків у цьому десятилітті, щоб обмежити катастрофічне нагрівання Землі, передає УНН з посиланням на AFP.

Програма Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища (ЮНЕП) у своєму щорічному звіті про розрив у рівні викидів виявила, що оновлені національні обіцянки після торішнього саміту COP26 у Глазго дозволять скоротити глобальні викиди парникових газів менш ніж на один відсоток до 2030 року.

Розрив викидів досліджує різницю між забрудненням CO2, яке буде викинуто в атмосферу відповідно до планів країн, і тим, що, на думку вчених, необхідно для досягнення мети Паризької угоди з обмеження потепління на рівні 1,5–2°C порівняно з доіндустріальним рівнем.

У звіті йдеться про те, що додаткові обіцянки, зроблені після саміту COP26 у Глазго минулого року, призведуть до того, що до 2030 року викиди знизяться менш ніж на один відсоток. Для обмеження температури на рівні 2 градусів за Цельсієм до 2030 року викиди мають скоротитися на 30 відсотків швидше, ніж передбачено останніми планами країн.

Тим не менш, у звіті йдеться про те, що 2021 рік може виявитися найвищим за всю історію викидів парникових газів – близько 52,8 млрд тонн.

ЮНЕП заявила, що хоча перехід на відновлювані джерела енергії в енергетичному секторі прискорюється, кілька галузей відстають у прагненні до нульових викидів. Наприклад, у харчовому секторі, на частку якого припадає близько третини викидів, зміна раціону харчування та скорочення втрат продовольства можуть допомогти скоротити вплив сектора більш ніж на 30 відсотків до 2050 року.

Минулого року Міжурядова група експертів зі зміни клімату заявила, що світ, швидше за все, досягне і навіть перевищить паризьку мету 1,5 °C протягом десятиліть.

Читайте: Синоптик повідомив, коли в Україні потеплішає



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube